HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Unikt p-piller slut i hela Sverige – inte utbytbart mot något annat

27 jul, 2021 
P-pillret Qlaira som är slut på marknaden och en kvinna som sväljer en tablett.
En unik typ av p-piller har varit slut på alla apotek sedan i början av april. Då det inte direkt är utbytbart mot något annat ställer det verkligen till det för användarna.
Annons
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finnsBrand logo
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finns

Det populära p-pillret Qlaira är helt slut på alla apotek i Sverige, rapporterar SVT. Som tidigast väntas det återigen gå att få tag på i november.

Det här ställer till problem för användarna då p-pillret är unikt i sitt innehåll och inte bara fungerar som ett preventivmedel utan även som ett läkemedel vid sjukdomen endometrios.

– Att man tänker att det bara är att byta till en annan sort, det tycker jag är att inte ta kvinnors symtom, sjukdomar och biverkningar på allvar, säger Anna-Sofia Melin, specialistläkare i gynekologi på Capio, till kanalen.

Det här är endometrios

Endometrios är en vanlig kvinnosjukdom som drabbar ungefär tio procent av alla kvinnor i fertil ålder. Många gånger misstas den för mensvärk eller andra magproblem. Men det är egentligen ett tillstånd där vävnad, eller celler som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern.

Annons

Det leder till inflammationer som i sin tur kan ge smärta, och dessutom kan ärrvävnad och sammanväxningar bildas. Många med endometrios upplever kroniska och intensiva smärtor i nedre delen av magen, ofta i samband med mens och ägglossning.

"Kom som en chock" – kan inte längre använda p-pillret

För en del med endometrios har bytet från Qlaira till en annan typ av behandling varit besvärlig då det inte finns ett annat självklart läkemedel att byta till.

– Det kom som en chock att de inte fanns längre. Man har ont och man är bara jobbig hela tiden för alla, säger Emma, 26, som lider av endometrios, till SVT.

Därför är p-pillret slut överallt

Anledningen till att p-pillret nu är slut överallt är ett produktionsstopp hos tillverkaren. Läkemedelsverket säger till SVT att företagen producerar små lager precis i sista sekund för att man vill sälja slut på det man har.

Det gör att det finns små marginaler för om det blir ett stopp som nu. Men i det här fallet handlar det också om att tillverkaren har svårt att få tag i en del av innehållet som ska finnas i pillret.

– Man har problem med att få tag i den aktiva substansen, men varför vet inte vi, säger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket.

Foto: TT

Annons