7 citat av Agnes Wold som fått oss att ifrågasätta allt vi trodde vi visste

Agnes Wold, en mamma med barn och en kvinna som dammsuger.
Det här är Agnes Wold
1:16

Efter reklamen: Det här är Agnes Wold

(1:16)

Slå på ljud

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Vi har ofta hört henne slå hål på väl stadgade myter kring hälsa och välmående – inte minst sådana som riktas till kvinnor och föräldrar.

Här har vi samlat några godingar i citatformat som professorn uttryckt genom åren, som fått en och annan att höja på ögonbrynen. Varför? För att de är helt underbara och kan också ses som påminnelser som en del av oss kan behöva i all hälsohets och välmåendeångest.

Se ocksåAgnes Wolds kritik mot SVT:s reportageserie om biologiska skillander mellan män och kvinnor.

7 grymma citat av Agnes Wold

1: "Det är jättefarligt att vara inne"

Här syftar hon på det hon anser vara den största myten kring hur coronaviruset smittar – att smittan kommer utifrån. I själva verket kommer du i regel bli smittad av människor du tycker om – hemma med familjen, på fester hos vänner eller i fikarummet på jobbet.

Agnes Wold kritisk – efter nya bilden på Victoria!

– Det är fikarum som är livsfarliga, inte i första hand kollektivtrafik, säger Agnes Wold. Hela tankegången är att det är farligt att vara i köpcentrum, det är farligt att vara på bussen. Det går inte att utesluta att någon människa kan fånga upp nån smitta den vägen, men det är inte där den stora smittspridningen sker. Det är väldigt svårt att förstå, har Agnes Wold sagt till MåBra i en intervju här.

2: "Antiinflammatorisk kost vore livsfarligt om det fungerade"

Antiinflammatorisk kost går ut på att man ska äta mat som motverkar inflammationer i kroppen – något Agnes Wold INTE tror kan fungera. Det hon vänder sig emot är påståendet att det skulle vara bra för hälsan att slippa inflammationer:

– Inflammationer är en del av immunsystemet. Vi ska ha inflammationer för att slå ihjäl bakterier och rensa bort virus. Skulle vi stänga av dem skulle vi duka under i nästa influensa, säger Agnes Wold.

Läs hela Agnes Wolds resonemang om antiinflammatorisk kost här.

Agnes Wold: Här är det viktigaste att tänka på i höst

3: "Det är bidrag för kvacksalveri och hokuspokus"

Bland alla olika aktiviteter och behandlingar man kan få friskvårdsbidrag för finns även homeopati – något Agnes är starkt kritisk till, vilket hon tydligt uttryckte i en tweet 2018.

– Homeopati innebär att du dricker utspätt vatten. Ingen människa med medicinsk kunskap har skrivit den där listan hos Skatteverket, sa även Agnes Wold då.

I tweeten frågade hon Skatteverket om de var från vettet. Här kan du läsa mer om Agnes ilska mot homeopati.

4: "Det är meningslöst att städa"

Under 1800-talet fick damm mycket av skulden för olika infektionssjukdomar, och eftersom det var kvinnans uppgift att hålla hemmet rent fick hon även skulden om någon blev sjuk. Men eftersom man idag vet att bakterier inte har någon koppling till damm menar Agnes Wold att städning är onödigt.

– Det sprids ju mellan människor och via mat och vatten. Många har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa – för att få bort bakterier. Det är det inte, säger hon.

Agnes Wold: Så ska du bete dig om du har antikroppar mot corona

Läs mer om Agnes syn på varför det är onödigt att städa.

5: "Ett glas då och då ger ingen som helst negativ effekt på barnet"

Detta syftar till att dricka alkohol under graviditeten – och är kanske ett av Agnes mest kritiserade uttalanden. Hon menar att det gjorts en massa studier kring graviditet och alkoholintag.

– Man har gjort stora metaanalyser där man har frågat mammor vad de har druckit och sedan gjort studier på barnens IQ, beteende och skolgång. Även en ny engelsk studie visar att ingenting tyder på att ett glas då och då ger någon som helst negativ effekt på barnen, säger Agnes Wold i programmet Gomorron Sverige i SVT 2016.

Hon är rädd för att många kvinnor kan må dåligt över de ”pekpinnar” och råd som ges till gravida i dag. Läs hela artikeln om Agnes Wold om att dricka under graviditeten här.

Agnes Wold: De här är de två största corona-farorna i sommar

6: "Om barnet har napp så är det bra om föräldern suger på den."

Detta sa Agnes Wold 2017, angående hur man minskar risken att ens barn utvecklar allergier.

– Vi ser ju i våra studier att barn till morsor som bor på bondgård föds med mer mogna lymfocyter och högre halter av en faktor som vi ser är associerad med skydd mot allergi.

Om samhällets signaler tidigare varit att avskärma barnet från främmande miljöer och människor så rekommenderar professor Wold en rakt motsatt taktik. Läs hela artikeln om Agnes, barn och allergi här.

7: "Spädbarn behöver mer salt, inte mindre."

På Livsmedelsverkets hemsida står det att man ska vara väldigt försiktig med att ge små barn salt, något Agnes Wold anser är en ren skröna. Hon skrev om saken i tidningen Fokus och frågade expertkollegor:

Agnes Wold: Så ska du tänka kring corona och gymträning

– Barn har ju outvecklade njurar. De kan inte suga tillbaka saltet. Så spädbarn behöver mer salt, inte mindre.

Prematura barn ges dessutom koksaltlösning tre gånger om dagen, eftersom de har outvecklade njurar. Läs hela inlägget om salt till barn här.

Det här är Agnes Wold

Ålder: 65.

Jobbar som: Läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Bor: Göteborg.

Familj: Maken Lars, 77, tre barn, fyra barnbarn och hunden Gösta.

God egenskap: Rolig.

Dålig egenskap: Stökig när det gäller disk och att plocka undan efter mig.

Äter helst: Kött och fisk. Vällagad mat.

Dricker helst: Vin.

Foto: TT

Utvald läsning