FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

17 nov, 2016 
Anna Carsall
Agnes Wold
Damm är helt ofarligt för oss. Därför är det inte särskilt viktigt att ha det städat hemma, säger Agnes Wold – som driver en kampanj mot smuts- och bacillskräck.
Annons

Det var under 1800-talet, i och med industrialismen, som skräcken för damm och smuts kom. Det här var en tid när många dog i infektionssjukdomar. Man drog slutsatsen att orsaken var mikrober, som bodde i damm. Fram växte uppfattningen om att sjukdomar skulle spridas lättare i dåligt städade hem.

– Städa var naturligtvis helt meningslöst, eftersom deras (bakteriernas) affärsidé är att sprida sig mellan människor, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, under en föreläsning på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Det blev då husmoderns stora uppgift att hålla rent i hemmet. Om någon i hushållet blev sjuk var det alltså kvinnornas fel. Agens Wold menar att den sortens bacillskräck som växte fram är påhittad och endast syftar till att ge kvinnor dåligt samvete över att de inte skurat tillräckligt.

– Jag blir väldigt aggressiv bara jag tänker på det. Det är fascinerande att kvinnor i massa religioner anses som orena och ändå ska de stå för renlighet, säger hon.

Annons

Man kan inte städa bort bakterier

Att damm och smuts sprider infektioner är alltså bara en myt.

– Det sprids ju mellan människor och via mat och vatten. Många har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa – för att få bort bakterier. Det är det inte.

Kanske är det tvärtom? Man vet till exempel idag att allergi är vanligare i hem som är mycket rena, där det inte finns husdjur.

– Barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än andra, har Agnes Wold tidigare sagt till Sveriges Radio.

Foto: TT/Nyhetsbyrån

Källa: Göteborgsposten, SR

Läs mer:
Agnes Wold krossar 6 vanliga hälsomyter
Agnes Wold: ”Sällan föräldrarnas fel om det går illa för barnen”
Agnes Wold i nytt blåsväder: Okej att dricka under graviditet

Annons