Agnes Wold: Detta är största myten om hur corona smittar

Agnes wold corona

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Undviker du köpcentrum, håller dig borta från kollektivtrafiken och bär munskydd när du handlar mat – men går sedan hem till dina vuxna barn och fikar? I så fall har du fått ett och annat om bakfoten när det gäller hur coronaviruset sprids – och det är du inte ensam om, menar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

– Den största myten är att smittan kommer utifrån, säger hon till MåBra. Jag tror att man har sett skräckfilmer där virus kommer som ett radioaktivt moln, då ska man gå in och ta betäckning och vara med sina kompisar och släktingar.

Du smittas av människor du gillar

I själva verket kommer du i regel bli smittad av människor du tycker om – hemma med familjen, på fester hos vänner eller i fikarummet på jobbet.

– Det är fikarum som är livsfarliga, inte i första hand kollektivtrafik, säger Agnes Wold. Hela tankegången är att det är farligt att vara i köpcentrum, det är farligt att vara på bussen. Det går inte att utesluta att någon människa kan fånga upp nån smitta den vägen, men det är inte där den stora smittspridningen sker. Det är väldigt svårt att förstå.


Lanserar podden "Fråga Agnes Wold" i P4


Nu släpper P4 den nya podcasten "Fråga Agnes Wold", där lyssnarna kan ställa hälsofrågor och få experttips. Agnes Wold kommer där, tillsammans med programledaren Christer Lundberg, att slå hål på vanliga hälsomyter – vilket har blivit något av hennes signum.

– Jag vill allmänbilda, säger Agnes Wold. Jag tycker det är sorgligt att vi vet så lite om kroppen.


Farligt att sitta inne


Vi kan åtminstone glädjas över att myndigheterna i Sverige tycks ha förstått något som många andra länder fått om bakfoten under coronapandemin, menar Agnes Wold. Där flera europeiska länder infört utegångsförbud och uppmanat invånarna att hålla sig inomhus, har man i Sverige uppmuntrat människor att gå ut i friska luften.

– Det är nästan bara Norden som har den här insikten och det beror på att vi är ett sådant utefolk. I Belgien, Frankrike, England, Spanien och Italien sitter folk inlåsta i små lägenheter i stora städer, säger hon. Man har helt gått på den här myten att det är bra att vara inne – och det är ju jättefarligt att vara inne!


Munskydd är inte räddningen

Debatten kring munskydd anser Agnes Wold har gått till överdrift. Möjligen kan de ha någon liten effekt, men även här har människor gått på myten om att coronasmittan kommer utifrån. Man tar på sig munskyddet när man går ut – där risken att bli smittad är som minst – och tar av det igen när man kommer till jobbet eller hem till sig själv eller någon närstående.

– Vi vet ju att 90-95 procent av smittspridningen överförs bland arbetskamrater, kompisar, när du sitter och fikar, och i din familj. Inom familjen sker den största smittspridningen och då har du aldrig munskydd, det ligger i sakens natur, säger hon.

– Det som är viktigt är att de som är 70+ inte ska träffa yngre släktingar inomhus, slår Agnes Wold fast.


Podden "Fråga Agnes Wold" släpps i Sveriges Radio-appen tisdag den 16 februari 2021 och kommer ut med ett avsnitt i veckan.

Foto: TT

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Agnes Wold – om livet före och efter coronaviruset

Så blir 2021 med corona – enligt experterna

Är coronaviruset luftburet? Detta säger senaste forskningen

Dela på: