SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Agnes Wold om populära trenddieten: Den är livsfarlig

28 aug, 2020 
Agnes Wold
Kan man bygga upp sitt immunförsvar och stärka de goda tarmbakterierna med viss mat? Och gör det oss i så fall friskare? Så här säger professor Agnes Wold om dieterna de pratas mest om just nu.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Agnes WoldBrand logo
Det här är Agnes Wold

Antiinflammatorisk kost är livsmedel som sägs kunna minska inflammationer och stärka immunförsvaret, bland annat genom att öka antalet goda bakterier i våra tarmar. Gurkmeja, surkål, vitlök, lök, ingefära och grönt te påstås vara särskilt antiinflammatoriskt. Genom att äta ”rätt” slags mat ska man slippa inflammationer och i förlängningen även vissa sjukdomar.

”Inflammationer behövs för att rensa bort virus”

Men att antiinflammatorisk mat skulle stärka immunförsvaret och de goda tarmbakterierna ifrågasätts av flera experter, bland annat Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Jag har aldrig fattat var antiinflammatorisk mat egentligen är – och om det skulle fungera skulle det vara livsfarligt, säger hon i radioprogrammet Kvällspasset i Sveriges Radio P 4.

Det hon vänder sig emot är påståendet att det skulle vara bra för hälsan att slippa inflammationer:

– Inflammationer är en del av immunsystemet. Vi ska ha inflammationer för att slå ihjäl bakterier och rensa bort virus. Skulle vi stänga av dem skulle vi duka under i nästa influensa, säger Agnes Wold.

Annons

Hon tycker inte att man ska tro på dem som förespråkar dieten och hon håller inte heller med om att det finns goda bakterier:

– När bakterierna är på sin plats i tarmen gör de ju ingen skada men om de hamnar på fel ställe, och till exempel infekterar ett sår, så är de inte så snälla längre.

Nordisk mat och medelhavskost har bäst stöd

Hon är inte den enda experten som ifrågasätter tanken med antiinflammatorisk kost och goda tarmbakterier. Enligt en svensk genomgång av forskningen på området, finns det inga vetenskapliga bevis för att vissa livsmedel skulle dämpa inflammationer bättre än andra.

Dessutom finns det olika uppfattningar om vad exakt man ska äta när man håller en antiinflammatorisk diet. Samma livsmedel kan finnas med på listan över vilka som är bra eller dåliga, beroende på vilken bok, kostrådgivare eller hemsida man väljer att tro.

Man vet att det är bra för hälsan att äta mer grönsaker, frukt och bär men det är inte bevisat att den ena grönsaken, frukten eller bäret är bättre för hälsan än den andra. Det bästa för att hålla sig frisk är att helt enkelt äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna eller att en kost à la Medelhavet. Båda stöds av forskning som visar att de förbygger våra vanligaste folksjukdomar.

Foto: TT

Läs mer: 

MåBra granskar: Sanningen om antiinflammatorisk kost

Agnes Wold: Här är det viktigaste att tänka på i höst

Nordiska dieten – allt du behöver veta om den nya mattrenden

Annons