Agnes Wold: De här är de två största corona-farorna i sommar

Agens Wold

Det här är Agnes Wold
Slå på ljud

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Hon har tidigare uttalat sig om coronaviruset och riskgrupperna för covid-19 och hyllats av allmänheten för sin tydlighet och trovärdighet.

I en artikel i Expressen berättar Agnes Wold att hon inte tror att sommaren kommer medföra att fler blir smittade av coronaviruset och uppmanar istället folk att vistas och umgås utomhus.

Men däremot höjer hon ett varnande finger för två saker. Dels alla möten mellan generationerna, som annars levt åtskilda under pandemin, men vill också varna för att bli intim med främlingar utomhus.

Umgås utomhus och med avstånd

Att umgås med äldre är okej, så länge det sker utomhus och på avstånd.

– Men det kanske börjar regna och så springer man in, det är det som är problemet och många är vana att dela sommarstuga, säger Agnes Wold till Expressen.

Det är nämligen främst inomhus och i delat hushåll som smittrisken är som störst menar hon. Att vara utomhus och att bada är däremot okej enligt Wold, som bedömer det som ”osannolikt” att smittas på en badplats – så länge badgästerna inte är intima vill säga.

– Om de här människorna tar på varandra och pussas och kramas då kan det naturligtvis ske en smittspridning, säger hon i artikeln.

Agnes Wold avslutar med ett önskemål om masstester, som  enligt henne skulle underlätta 70-plussarnas vardag.

– Jag hoppas att labben ska rycka upp sig och köra mycket mer tester. Jag tycker det är viktigt att folk kan testa sig, sina kompisar och barn och barnbarn så att 70-åringar kan börja umgås och inte behöver sitta isolerade, säger Agnes Wold till Expressen.

Läs också:

Agnes Wold: Detta kan du göra och inte i sommar

Agnes Wold: Så ska du tänka om du går till tandläkaren just nu

Agnes Wolds egna knep för att undvika coronasmitta

Utvald läsning