Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Agnes Wold kritisk mot SVT:s nya serie: "Naiv tanke"

18 aug, 2021 
Agnes Wold i SVT:s program Från savannen till Tinder
Överläkaren, professorn och samhällsdebattören Agnes Wold uttalar sig i SVT:s nya reportageserie Från savannen till Tinder, som syftar till att utreda biologiska skillnader mellan kvinnor och män. – Fy fan, utbrast hon till Belinda Olsson.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Agnes WoldBrand logo
Det här är Agnes Wold

Tillsammans med hjärnforskaren Markus Heilig undersöker programledaren Belinda Olsson i SVT:s nya reportageserie Från savannen till Tinder medfödda skillnader vad det gäller kärlek och relationer mellan könen.

I programmet möter vi också feministiska terminatorn Agnes Wold, som menar på att det finns en risk att visa på biologiska skillnader och simpelt reducera mänskligt beteende till hormoner. I programmet berättar Belinda hur Wolds reaktion på att programmet skulle göras var ”Nej Belinda, fy fan!”.

Biologi har historiskt använts för att motverka kvinnor

Agnes Wold menar på att biologi historiskt utnyttjats för att hindra kvinnor från utbildning och yrkesliv. Män hävdade exempelvis länge att kvinnors äggstockar skrumpnade om de använde hjärnan för mycket, och att kvinnor som menstruerade eller ammade var extra brottsbenägna, får man höra i programmet.

Annons

Belinda bemöter Wolds kritik mot att uppmärksamma biologiska skillnader genom att fråga om det inte är bättre att veta om dem – så att man kunna göra något åt dem.

– Det är en väldigt naiv tanke, svarar Wold i programmet. Och fortsätter:

– Det har alltid gått åt helvete för kvinnor, för de har alltid blivit nedbankade av olika argument.

I vissa fall bara bättre maskerat, menar hon. På 90-talet försökte exempelvis män stävja kvinnors rösträtt genom argumentet att man högaktade kvinnan så pass mycket, att man inte vill besudla eller besvära henne med att behöva engagera sig.

Det letar män och kvinnor omedvetet efter i en partner

Senare i programmet berättar också relationsexperten och psykologen Fredric Bohm från relationsserien Gift från första ögonkastet om det biologiska arv vi tar med oss in i dejtingdjungeln. Han påpekar det faktum att attraktion är en känslomässig reflex, där mycket sker undermedvetet.

Annons

– Stenåldersmannen i oss tittar ofta efter huruvida den potentiella partnern ser frisk ut. Ser man ut att kunna få många och friska barn? Det är ju inget man tänker medvetet men man har en tendens att dras till den typen av personer, berättar han i programmet.

Stenålderskvinnan menar han dock på i regel har en tendens att titta på inre faktorer.

– Det som triggar kvinnors stenåldershjärna är saker som gynnar barnen och familjens överlevnad i längden. Man kan lista de egenskaperna rätt enkelt. Det handlar om intelligens, självförtroende och det här som man lite kryptiskt brukar kalla för dominans. Det vill säga att du tar plats och står för det du tycker.

Programmet Från savannen till Tinder består av fyra delar och har premiär på SVT Play onsdag 18 augusti kl 02.00 och i SVT1 kl 21.30 samma kväll.

Källa: SVT
Foto: SVT/Sofia Sabel.

Annons