Agnes Wold i nytt blåsväder: Okej att dricka under graviditet

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är inte rädd för att sticka ut hakan – och har hamnat i hetluften många gånger efter sina uttalanden.

Häromdagen var hon med i SVT:s Gomorron Sverige och diskuterade huruvida det är okej för kvinnor att dricka under graviditeten.

LÄS MER: Agnes: Wold: Så aktiverar du ditt immunförsvar

Hon menar att forskningen visar att ett glas vin eller en drink till maten, inte ger några effekter.

– Man har gjort stora metaanalyser där man har frågat mammor vad de har druckit och sedan gjort studier på barnens IQ, beteende och skolgång. Även en ny engelsk studie visar att ingenting tyder på att ett glas då och då ger någon som helst negativ effekt på barnen, säger Agnes Wold på telefon i programmet.

Hon är rädd för att många kvinnor kan må dåligt över de ”pekpinnar” och råd som ges till gravida i dag.

– När man går ut med starka moraliska rekommendationer som gör folk väldigt oroliga, gör det att graviditeten blir mycket ångestfylld för många människor, säger hon.

LÄS MER: Några av Agnes Wolds tidigare utspel

I programmet får hon dock mothugg av överläkaren Ishan Sarman, som inte håller med.

– Det finns en hel del forskning som visar att det här inte stämmer. Även små mängder alkohol och tobak kan påverka fostrets arvsmassa, eftersom fostret inte kan bryta ner alkoholen. Sedan 80-talet vet vi att alkoholen har en fosterskadande effekt, säger han.

Ishan Sarman

 

Utvald läsning