12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efter

Glad kvinna med yogamatta utomhus

Efter reklamen: VIDEO: 12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efter

Slå på ljud

Alldeles för många av oss har en skev bild av verkligheten och spenderar en alldeles för stor del av livet med att fundera över våra kroppar – om de duger och vad som kan bli bättre. Ofta är lägger vi dessutom fokus på saker som ingen annan ser eller bryr sig om. Den typen av självkritik är inte särskilt konstruktiv – tvärtom.

Regelbundet försöker de flesta av oss att ”bli en ny människa” – äta bättre, dricka mindre vin, vardagsmotionera oftare och lägga mer tid på träning. Bra mål i sig. Men – synsättet kan vara avgörande för både resultatet och hur vi mår på resan.

En viktig nyckel för att lyckas är positiva affirmationer. De styr nämligen dina tankeprocesser i nya banor, och när du börjar bli medveten om vikten av positiva tankar blir du också medveten om dina negativa tankar och vilket inflytande de har över dig och dina val.

En positiv syn på dig själv och din kropp får dig att må bättre och ta dig an dina utmaningar med en mer öppen ansats. Det är roligare att göra ett aktivt, positivt laddat val än att känna ett negativt ”måste” och chansen att din nya livsstil håller i sig ökar. Du blir alltså en både bättre och härligare version av dig själv – och vägen dit känns lättare och mer lustfylld.

Här är 12 viktiga påminnelser för ett hälsosammare och härligare liv!

1. Jämför dig inte med någon annans formtopp eller arrangerade bilder

Det här vet du, men det behöver ändå repeteras. Som tur är bjuds det allt oftare på ärliga bakom kulisserna-bilder, som visar hur det såg ut från en annan vinkel eller vilken skillnad till exempel hållning eller passform på kläder gör.

2. Din kroppskostym definierar inte vem du är och vad du klarar av

Så mycket sitter i huvudet – lita på att du kan! Om inte nu, så efter att du har tränat på det. Hur ens kropp ser ut avslöjar faktiskt ganska lite om personens kapacitet.

10 tips som stärker och boostar din självkänsla

3. Sätt hälsorelaterade mål – inte storleksrelaterade

Att sätta mål är alltid bra, både som morot och för att kunna följa dina framsteg. Vad är det du vill uppnå? Hur kan du omsätta vägen dit i ett mål som är både hälsosamt och roligt? Jogga sakta två gånger i veckan tillsammans med en vän kanske?

4. Din kropp är ditt redskap – inte en prydnad

Tänk på vad din kropp klarar varje dag. Din kropp är inte till för att behaga andra, den är till för att bära dig genom livets äventyr och utmaningar.

5. Mat är din vän

Mat ska inte användas som tröst eller straff. Mat ska vara gott och det ger dig ork att göra roliga saker.

6. Träna för att du älskar din kropp – inte för att du hatar den

Träning är, på riktigt, det bästa knepet för att bli vän med sin kropp. Du inser vilka coola grejer den klarar, blir hög på endorfiner och väljer automatiskt att ge den bättre näring för att orka träna. De synliga effekterna får du på köpet.

kvinna joggar på grusväg

7. Din kropp gör din livsresa tillsammans med dig – acceptera det

Ibland har ni varit med om tuffa utmaningar och det speglar sig på din kropp. Det är naturligt. Men vill du förändra läget, gör en realistisk plan.

8. Sträck på dig!

Allt känns genast lite bättre och lite härligare.

9. Välj ut din kropps bästa fördelar – och framhäv dem stolt!

Har du snygga ben, vackra händer eller vältränade axlar? Uppskatta det och visa dem!

10. Säg inte saker till dig själv som du inte skulle säga till någon annan

Vad skulle du säga om du hörde din kompis klaga på saker du klankar ner på hos dig själv? Peppa dig själv med samma svar du skulle gett din vän (som förmodligen skulle börja med: ”Lägg av! Så där är det inte alls”.)

Ta hand om dig själv! 28 övningar för att öka välmåendet i MåBra:s self care-kalender

11. Du måste inte gilla allt med dig själv för att kunna älska dig själv

Ingen är perfekt, och perfektionism är heller inte hälsosamt – så det är inget att sträva efter.

12. Var stolt över de framsteg du har gjort – och tro på hur långt du kan komma

Kom ihåg: livet är en resa, inte ett mål.

Bild: TT

SE OCKSÅ: 9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositiva
0:56

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositiva

(0:56)

Slå på ljud

Utvald läsning