Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Ta hand om dig själv i februari med MåBra:s self care-kalender

31 jan, 2022 
AvMåBra Redaktionen
MåBra:s self care-kalender och en kvinna som njuter i soffan
Häng med i vår härliga self care-kalender! Här ligger fokus på dig och ditt välmående under 28 dagar.
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

I februari (och hädanefter såklart) vill vi att du skämmer bort dig själv, är snäll mot dig själv och tar dig tid att lära känna dig själv. För i tider som dessa, med en långdragen pandemi, är vi i större behov av egenomsorg än någonsin. Det visar Aller Medias studie She report, där man pratat med 1255 kvinnor om self care. Många vill bli bättre på att ta hand om sig själva, framför allt att stressa mindre.

Men vid sidan av behovet att ta hand om oss ser vi att många kvinnor och unga tjejer kämpar med bilden av sig själva. Pressen från sociala medier att se ut på ett visst sätt påverkar mycket. En kunskapsöversikt, beställd av Statens medieråd, visar till exempel att sociala plattformar påverkar tjejers självbild negativt. Man har också sett att allt fler gör kosmetiska ingrepp för att se ut som retuscherade bilder på Instagram. Många gör allt för den perfekta selfien. En undersökning från Dove visar att 8 av 10 tjejer i åldern 14–17 sminkar sig för att lägga ut en bild i sociala medier, 9 av 10 fixar håret. 9 av 10 uppger också att de tar massor av bilder för att till slut få den perfekta.

Annons

Och allt det här hänger ihop. Den som mår bra och är harmonisk är också ofta snällare mot sig själv. Och ju snällare vi är mot oss själva, desto mer ökar vi chansen att tycka om oss själva. Så häng mer i årets snällaste kalender du också!

Här hittar du alla self care-luckor i MåBra:s kalender!

1. Andningsövning

Slappna av med den här enkla andningsövningen. Lägg dig ner, andas långsamt in genom näsan och fyll hela magen med luft. Andas ut genom munnen. Upprepa 10 gånger.

2. Hitta glädjen

Hitta glädjen varje dag genom att ställa dig själv 3 frågor: Vad ser jag fram emot idag? Vad kan stressa mig och hur hanterar jag det? Hur vill jag känna ikväll, och hur når jag dit?

3. Minska energitjuvarna

Minska energitjuvarna i din vardag genom att själv bli medveten om vad som stressar dig. Skriv ner under en dag vad som gjort att du stressat upp dig – och försök sedan göra förändringar framöver.

4. Choklad är bra för kropp och knopp

Annons

Njut av härlig bit mörk choklad, det är bra för både kropp och själ! Studier visar till exempel att choklad kan stärka hjärnan, skydda hjärtat och göra oss lyckligare! Vi håller med!

5. Minimera dåliga tankar om dig själv

Försök minska din självkritik genom att lägga märke till när självkritiska tankar dyker upp. Påminn dig själv om att det är just en tanke och ingenting mer. De kan kännas verkliga, men de är inte sanningen.

6. Njut av skogen med alla sinnen

Ta ett skogsbad. Det går ut på att du tar in skogen med olika sinnen. Bestäm dig för ett sinne som du ska fokusera på, exempelvis hörseln. Fokusera då på vilka ljud du kan höra omkring dig i skogen.

7. Serietittande är bra för välmåendet

Kryp upp i soffan eller fåtöljen och titta på din favoritserie! Det gör dig gott på många sätt! Forskning visar till exempel att serietittande kan hjälpa oss att stressa ner och må bättre. Och ge oss samhörighet.

Annons

8. Börja dagen med träningsglädje i miniformat

Börja dagen med en dans, det ger dig en härlig energikick! Välj en låt som är 3–5 minuter lång. Studsa på fotens främre del (som en tåhävning) under tiden som den spelas. Här får du träning och pepp i ett!

9. Tänk positiva tankar

Innan du går och lägger dig, tänk på tio positiva saker som hänt idag. Om du har svårt att hitta 10 saker, försök se det positiva i något annat. Det här hjälper oss att hitta ljusglimtar i alla situationer.

10. Mentala pauser

Smyg in mentala pauser under dagen, de kan göra dig både piggare och mindre stressad. Det kan vara något så enkelt som att bara slå av ljudet på mobilen och sluta ögonen i några minuter.

11. Varmt bad mot depression

Ta ett varmt bad eller en lång varm dusch. Det kan hjälpa dig att slappna av. Varma bad har en rad hälsofördelar, bland annat kan det vara mer effektivt mot depression än träning, enligt en studie.

Annons

12. Du duger!

Lägg en påminnelse i mobilen varje dag där det står ”jag duger” – ­eller sätt en lapp på badrumsspegeln med samma budskap. Konstanta påminnelser kan gör det lättare för hjärnan att ta till sig tankarna.

13. Varva ner

Försök att göra absolut ingenting idag, det kan ge flera hälsofördelar enligt forskning. Bland annat kan det ge din hjärna en omstart och du blir mer koncentrerad, kreativ och produktiv.

14. Kramar är bra för dig

Satsa på hälsoboostande kramar på Alla hjärtans dag, Just nu kan vi inte kramas lika mycket som vi är vana vid, men det går faktiskt lika bra att bara se en kram på tv – eller ge sig själv en egenkram.

15. Ta korta pauser för att fokusera på dig själv

Stanna upp under dagen och fokusera på dig själv – även om du bara har fem minuter över! Det ger dig ny energi. Gör en andningsövning, ta en kort promenad eller att skriv en tacksamhetslista.

16. Våga prata om känslor

Annons

Vänd depp till pepp med Anders Hansens tips: Prioritera sömn, träning och vänner, fokusera på andningen och våga prata om känslor. Och glöm inte att för mycket fokus på lycka kan ge omvänd effekt.

17. Meditera för att minska stress och ångest

Meditation har länge använts för att lindra ångest och stress. En enkel övning för att hitta nuet är att exempelvis äta en frukt. Titta på frukten, vad ser du? Ta en tugga, vad känner du? Notera utan att döma.

18. Lev dagen som det vore din första

Prova att leva dagen som att det vore din första! Det öppnar upp för mindre stress och press samt mer närvaro, nyfikenhet och lust – jämfört med det klassiska uttrycket “lev dagen som att det vore din sista”.

19. Kraftfull pose stärker dig

Börja dagen med en riktig “power pose”. Forskning visar att bara två minuter i positionen får dig att känna dig mer kraftfull och självsäker. Sträck på dig, stå med benen brett isär och händerna i midjan.

Annons

20. Njut av naturen

Ut och njut av naturen, det är stärkande för både kropp och själ! Forskning visar till exempel att ha nära till grönområden när man är barn minskar risken för stressrelaterade sjukdomar.

21. Vänner ger kraft

Träffa eller prata med en vän. Det finns studier som säger att vi är som allra lyckligast i stunder när vi är med vänner. Att det till och med kan göra oss lyckligare än att vara med en partner eller med familj.

22. Hjälp hjärnan skifta fokus

Peppa dig med affirmationer, det är ett sätt att bli mer vän med sig själv. Ett exempel är: Var stolt över de framsteg du har gjort – och tro på hur långt du kan komma. Det hjälper hjärnan att skifta fokus.

23. Påminn dig om vad du har i livet

Försök hitta din mening med livet genom att påminna dig själv om vad du har och göra det bästa av det. Professor Micael Dahlén menar att tankar på döden kan göra att vi känner oss mer närvarande i nuet.

Annons

24. Slappna av

Varva ner med en avslappningsövning, där du jobbar igenom hela kroppen från tå till topp. Börja med att spänna fötterna i 7–8 sekunder, slappna sedan av i 15 och gå vidare till nästa kroppsdel, gör likadant.

25. Gråt mera!

Visste du att gråt kan få dig att må bättre på flera sätt? Forskare tror att gråtandet får kroppen att utsöndra mer av må bra-hormonet oxytocin, så om du känner dig deppig, släpp fram ­tårarna.

26. Var snäll mot dig själv

Öva på att bli bättre på att ta hand om och acceptera dig själv. Är du en uppoffrande person som vill vara alla till lags? Var istället snäll mot dig själv, då är det lättare att vara det även mot andra.

27. Ta en sovmorgon

Unna dig själv en rejäl sovmorgon! Studier visar att kvinnor behöver mer sömn än män, eftersom de tenderar att göra fler saker samtidigt och därmed använder en större del av hjärnan under sin vakna tid.

28. Musik gör dig lyckligare

Lyssna dig lycklig! Musik är en rena rama universalmedicinen mot stress, och kan både förebygga högt blodtryck och lugna oroliga magar. Gillar du att sjunga? Det ger samma positiva effekt på kroppen.

Annons