7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det

29 mar, 2017 
Är du hungrig hela tiden – trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.
Annons

1. Du har vätskebrist

När du egentligen bara är törstig kan kroppen luras och sända ut hungersignaler – vilket kan få dig att äta helt i onödan. Drick därför ordentligt även mellan måltiderna. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska vi dricka ungefär en liter vatten per dag utöver det vi får i oss genom maten.

Lär mer: 7 anledningar att dricka mer vatten!

2. Du tittar på matlagningsprogram

Att bläddra i böcker med läckra matbilder eller se matlagningsprogram på tv kan som bekant trigga igång kurrandet i magen. Enligt en ny studie aktiveras hjärnans belöningscenter varje gång vi ser bilder på läcker mat, vilket kan resultera i överätande.

Läs mer: Enkelt knep – så får du kontroll över hungern

3. Du får för lite sömn

Sömnbrist kan få dig att känna dig mer hungrig och därför äta större portioner än vad du brukar. När vi är trötta blir vi dessutom extra sugna på sött och salt för att snabbt piggna till, och chips- och godisskålen lockar därför mer än en portion riktig mat.

Annons

Läs mer: Expert-tips: Sov bättre – med rätt kudde!

4. Du äter för mycket socker

När du äter mycket godis och sötsaker minskar produktionen av leptin, ett hormon som dämpar vår aptit. I stället ökar produktionen av ghrelin, som tvärtom skickar hungersignaler till hjärnan och lurar dig att äta mer.

Läs mer: Övervinn sötsuget – fem supertips som hjälper dig stå emot!

5. Du dricker för mycket alkohol

Alkohol påverkar precis som socker produktionen av leptin, och du känner dig därför mer hungrig än vad du egentligen är.

Läs mer: Sommarmaten som minskar midjemåttet

6. Du är stressad

När du befinner dig i en stressad situation ökar kroppens ghrelin-produktion, vilket sätter igång suget efter något att tugga på. Detta gäller även när vi går och oroar oss och är nervösa för något vi ska göra längre fram.

Läs mer: Bli av med stressen – gå ut i naturen

7. Du har slagit läger framför tv:n

Att äta middag framför favoritserien är ingen bra idé om du vill undvika överätande. När vi koncentrerar oss på tv:n orkar inte hjärnan hålla reda på när vi är mätta och borde sluta äta, och därför äter vi ofta för mycket av bara farten.

Annons

Läs mer: Helgtipset: Kalorisnåla tv-snacks!

Källa: Women’s health   AV: Linnea Bjärle   BILD: Thinkstock

Läs mer:

Superenkla kost-knepet som hjälper dig att gå ner i vikt

Maten som hjälper dig tappa kilon – utan hunger

8 anledningar till att du alltid känner dig hungrig

Annons