Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Chokladälskare? 8 otippade anledningar att ta en bit till!

03 okt, 2016 
Klart du ska ta en bit choklad till. Inte övertygad? Här är åtta skäl till att du kan fortsätta äta ditt favoritgodis - du blir både friskare och smalare på kuppen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Minskar risken för stroke

Den som äter 60 gram choklad, ungefär en halv chokladkaka, per vecka löper minskad risk att drabbas av stroke. Det beror på att flavonoiderna, en antioxidant som är rikt förekommande i choklad, sänker blodtrycket och halterna av dåligt kolesterol.

Extra munsbit!

Välj hellre mörk choklad än ljus – den lite bittra smaken gör att det är lättare att bara hålla sig till en bit.

2. Håller dig smal

Människor som äter måttligt med choklad varje vecka är smalare än dem som bara äter det ibland. Det visar en studie som jämförde två likvärdiga grupper med människor i USA. Men exakt vad skillnaden beror på framgår inte.

3. Skärper din syn

En bit choklad kan göra dig till en bättre bilförare i dåligt väder. Det är förmodligen flavonoiderna som ökar blodflödet till näthinnan, vilket leder till att man ser bättre. Det gäller framför allt när det är svårt att urskilja kontraster som vid regn och dimma.

Annons

4. Gör dig till mattesnille

Behöver du räkna på lånet, eller hjälpa barnen med matteläxan? Lite choklad kan göra så att du skärper dig. Studenter som åt choklad blev bättre på matte, visar en engelsk studie. Orsaken? Flavonoiderna ökar blodflödet till hjärnan.

Extra munsbit!

Kallpressad choklad innehåller mer näringsämnen och antioxidanter – så välj det om hjärnan behöver hjälp.

5. Ökar chansen till Nobelpris

Choklad kan göra så att åldersrelaterade minnesproblem stannar av eller till och med förbättras. Det gör dig med andra ord lite smartare. För att se om det går att mäta undersökte en forskare på skoj sambandet mellan chokladkonsumtion och Nobelpris. Och ja, Schweiz där man äter mest choklad, har också flest Nobelpristagare.

6. Är super för hjärtat

Den som äter 100 gram mörk choklad om dagen löper minskad risk att få hjärtinfarkt. Det beror på att chokladens antioxidanter vidgar blodkärlen, vilket minskar blodtrycket och förbättrar blodflödet.

Annons

Extra munsbit!

Satsa på att göra varm choklad – då kan du själv påverka mängden fett och socker. Kakaopulver i sig innehåller väldigt lite fett och inget socker.

7. Ger dig en kärleksboost

Fungerar choklad som naturens egeta Viagra? Ja och nej. Man vet att ätt ämnet fenetylamin, som förekommer i små mängder i choklad, frigör endorfiner och ökar effekten av dopamin, vilket i sin tur påverkar sexlusten. Däremot är det inte klart om det finns tillräckligt av ämnet i choklad för att verkligen öka kärlekskänslorna.

8. Tar itu med pms-humöret

Choklad ökar må bra-hormonet serotonin i hjärnan. Därför kan det fungera som en humörhöjare för kvinnor under menstruation eller pms, då serotonin-nivåerna är låga.

Källor: medicinehunter.com, huffingtonpost.com. svd.se, BBC news, sciencedaily.com

BILD: Thinkstock

Annons