Tappa kilon och förebygg demens – med rödvin & mörk choklad!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Mörk choklad och rödvin innehåller ämnet resveratrol, en antioxidant som visat sig ge en rad goda hälsoeffekter. Bland annat ska ämnet kunna motverka inflammationer, hjärtsjukdomar och cancer.

En studie från Georgetown University Medical Center visar dessutom att resveratrol kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom, den ledande orsaken till demens.

Anledningen är att ämnet verkar som en farmakologisk motsvarighet till kalorirestriktion – det ger med andra ord liknande effekter i kroppen som vid fasta, till exempel när man följer 5:2-dieten.

Forskarna märkte till och med att de studiedeltagare som fick tillskott av resveratrol gick ner i vikt, vilket inte var syftet med studien.

 

Ämnet gav också en mätbar effekt på en betydelsefull biomarkör för sjukdomens framfart hos personer med lindrig eller måttlig Alzheimers. Detta genom att nivån ett onormalt protein i hjärnan som kallas beta-amyloid stabiliserades – vilket saktar ner sjukdomen.

Vill du dra nytta av hälsofördelarna med resveratrol utan att få i dig onödigt socker? Ämnet finns även i skalet på röda vindruvor och i osötad kakao, till exempel i råa kakaonibs. Det finns även som kosttillskott.

 

Källa: Washington Post

Läs mer:

Drick champagne och förbättra ditt minne

Så mycket socker innehåller vinet

Fettet som hjälper kroppen att gå ner i vikt

Redaktionens tips
Dela på: