Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Träna efter corona – PT:ns tips på hur du kommer tillbaka

15 dec, 2020 
AvMåBra Redaktionen
kvinna försöker komma igång med träning efter att ha haft corona
Att komma igång med träning igen efter att ha haft coronaviruset kan vara tufft. För en del kräver vägen tillbaka en hel del tålamod. Så vad ska man tänka på och hur gör man? MåBras träningsexpert Sandra Hiort svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

FRÅGA: Hej, jag hade coronaviruset för ett par månader sedan. Jag var sjuk i ungefär en vecka, det kändes inte värre än en vanlig rejäl förkylning. Däremot tappade jag orken helt och har inte fått tillbaka den.

Jag har försökt komma igång med träningen igen. Innan jag blev sjuk följde jag ett träningsprogram som jag har försökt hoppa på igen, men det går inte. Så fort jag tränar rusar pulsen och jag blir jättetrött. Jag känner inte igen min kropp. Det är så irriterande och frustrerande, jag vet inte vad jag ska göra? Hjälp! Mia

Träningsexperten: Så börjar du träna efter corona

– Det är verkligen inte konstigt att bli frustrerad, och låg, när man inte kan träna som man är van vid. Jag önskar att det fanns en superlösning som funkar för alla, men det ser olika ut från individ till individ då våra kroppar och förutsättningar helt enkelt är olika.

Men något alla bör tänka på är att det efter sjukdom är extra viktigt att lyssna in kroppen. Om pulsen drar iväg och man känner sig trött ska man vara väldigt försiktig!

Annons

Kroppen behöver tid – rör dig lite, lugnt och ofta

Kroppen behöver tid att bygga upp sig i lugn takt. Att gå ut för hårt ger ofta bakslag, leder till sjukdom eller skada och gör det dessutom betydligt tråkigare att träna. Efter just covid-19 rekommenderar en del läkare att man vilar helt från träning 10 dagar efter man blivit symtomfri, samt att man delar upp sina aktiviteter.

Att man alltså rör sig korta stunder, flera gånger. Ett annat tips är att bara träna så du blir måttligt andfådd, inte höja pulsen för mycket, och då gäller det att anpassa träningen till den form du är precis just för stunden.

Ofta jämför vi oss med vad vi klarade av innan en sjukdom, och tänker att vi ska kunna klara ungefär samma sak, men i själva verket kan vi behöva börja om på nytt. Sänka våra krav på vad kroppen klarar rejält.

Anpassa träningen till din dagsform

Det absolut första steget för att komma tillbaka är att acceptera läget, den form du utgår ifrån just nu, hur jobbigt det än känns. Nästa steg är att anpassa din rörelse till det.

Annons

Kanske är korta promenader det som gäller just nu, och enklare övningar du kan göra hemma. Eller lugnare träningsformer än de du brukar ägna dig åt.

Trivs du med att följa ett program så se över det, sänk målen så att de är rimliga efter hur det känns just nu. Utvärdera allt du gör och känn in kroppen efter passet. Blir det för tungt – backa. Låt det få ta tid.

Men fortsätt röra dig, det är ju toppen att viljan finns där! Om man känner att pulsen rusar och tröttheten kommer så fort man rör sig så ska man rådfråga sin läkare, man kan också vända sig till en fysioterapeut för att få personliga råd.

3 tips för att komma igång med träning efter corona

  1. Acceptera läget och sänk kraven på dig själv, du behöver utgå från var du är just nu, just idag. Lägg upp din träning efter det.
  2. Ta korta promenader. Gör några styrkeövningar då och då. Knäböj, tåhävningar, armhävningar mot vägg... Börja väldigt lugnt med få repetitioner och bygg på eftersom.
  3. Testa lugnare träningsformer där inte pulsen går upp så mycket, exempelvis yoga eller simma.

Foto: TT

LÄS MER:

Träningsexperten: Så får du kontakt med rumpan – och stärker den

7 anledningar att träna rörlighet (därför ska du göra övningarna)

Träna din rörlighet – skönt pass med övningar att göra hemma

Annons