TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Det händer i kroppen om du tränar för mycket

15 apr, 2021 
kvinna känner i kroppen att hon är övertränad
Lagom är bäst – även när det kommer till träning. Men hur vet man om man är övertränad? Det här händer i kroppen om du tränar för mycket!
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Tittar man på Den stora hälsoresan där deltagarna följer det strikta kost- och träningsprogrammet 16 weeks of hell så kanske man blir inspirerad till att träna mycket. I programmet bor deltagarna i stort sett på gymmet, och kör hårda pass.

Men även om man inte ser programmet kan man förstås drabbas av träningsfeber – om man hittar någon träning man gillar, och bara vill göra det hela tiden. Eller om man tänker att man ska ta tag i träningen rejält, och går ut för hårt.

Tränar vi för mycket bryter vi ner kroppen

Att träna för mycket kan få motsatt effekt om man är ute efter att bygga upp kroppen. Eftersom kroppen behöver återhämtning för att reparera sig efter träning, och komma ut på andra sidan stärkt.

Annons

När vi tränar så blir det en stress för kroppen, och till en början bryter vi ner muskler, för att de sedan ska byggas upp i återhämtning. Så lagom är alltså bäst – även när det kommer till träningspass.

En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan visar nu också att för mycket högintensiv intervallträning kan ge sämre funktion i våra mitokondrier, det som brukar kallas för våra cellers kraftverk. Samt påverka vår blodsockerreglering.

– Våra resultat betonar vikten av en god balans mellan träning och vila för optimala anpassningar och för förbättrad hälsa, säger Mikael Flockhart, som är en av doktoranderna som gjort studien, till forskning.se.

kvinna känner i kroppen att hon är övertränad

Det händer i kropp och huvud om vi tränar för mycket

Här är några saker som kan hända i kroppen, och knoppen, om du tränar för mycket.

Annons

Du slutar få resultat

Om kroppen inte hinner återhämta sig mellan träningspassen så kommer den att brytas ner istället för att byggas upp. Du får ingen utveckling i din träning och känner dig istället trött i musklerna.

Du kan också tappa i muskelmassa, trots att du tränar hårt.

Din puls är högre än vanligt

Om du inte återhämtar dig ordentligt mellan träningspassen så är kroppen stressad och får jobba hårdare för att fungera som den ska.

Det brukar märkas på pulsen. Dels kan vilopulsen bli högre, dels kan det bli svårare att komma ner i puls, till exempel mellan intervaller.

Du får svårare att omvandla energi – färre mitokondrier

I vanliga fall när vi behöver mycket energi så ökar antalet mitokondrier, där näring och syre omvandlas till energi som sedan används av kroppens celler.

I nya studien från GIH såg man att efter tre veckor av hård träning så producerade kroppen bara 60 procent av mitokondrierna jämfört med veckan före.

Annons

Ditt blodsocker blir inte lika stabilt

Att träna lagom gör att blodsockret lättare håller sig på en jämn och bra nivå. Men tränar vi för mycket så kan det börja växla mer, gå snabbare upp och ner, enligt GIH-studien.

Du får inflammationer i kroppen

Om vi inte låter kroppen återhämta sig så kan inflammationer blossa upp och ge värk i kroppen, det kan också bli lättare att skada sig.

kvinna känner i kroppen att hon är övertränad

Du blir lättare sjuk

Tränar du för mycket så kommer ditt immunförsvar inte att hänga med, och det blir svagare. Det gör att du lättare blir förkyld till exempel. (Blir man förkyld ska man vara ännu mer försiktig med att träna.)

Ditt humör hamnar i obalans

När din kropp hamnar i obalans gör även dina hormoner det och det brukar också påverka din mentala hälsa. Du kan känna dig stressad, frustrerad, låg, irriterad eller känna oro.

Du kan också få svårare att sova, vilket också påverkar humöret. Och du kan känna dig omotiverad. Inte minst för att kroppen inte svarar på träningen längre så du inte får resultat.

Men hur länge ska man träna då? Här kan du läsa om hur långt ett träningspass bör vara.

Källa: Forskning.se Foto: TT

Annons