7 tecken på överträning – då är det dags att ta vilodag

övertränad kvinna behöver återhämtning

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Mer är inte alltid bättre. När det gäller träning till exempel så behöver kroppen återhämta sig mellan träningspassen för att få en chans att bygga upp sig igen.

För är vi tränar "sliter" vi på musklerna som – för att kunna reparera sig och växa sig ännu starkare – behöver både tillräckligt med tid och energi.

Överträning kan visa sig på olika sätt

Överträning innebär kort sagt att du tränar för hårt, för ofta och/eller för länge – utan att ge kroppen den vila som krävs. Vad som ofta händer då är att det kommer en period då du känner dig sliten, låg på energi och kanske omotiverad.

Istället för att bli starkare och bygga upp dig så börjar kroppen ”brytas ner” och det kan kännas som att du tar slut helt enkelt.

Överträning kan drabba både de som är vana att träna och nybörjare som går ut för hårt. När man har ett mål med sin träning är det lätt att bli ivrig och köra på hårt så länge det känns bra.

Både nybörjare och vana kan bli övertränade

För mer vana kan det handla om att man kommer in i perioder där man får för lite återhämtning generellt – vilket gör att kroppen inte hinner med. Det kan vara att man stressar mycket och får för lite sömn.

För nybörjare, eller personer som börjar träna efter ett längre uppehåll, handlar det ofta om att man ökar på sin träning alldeles för fort. Förutom att man känner sig sliten så kan det här både öka risken för skador och gör att man tappar lusten igen.

övertränad kvinna, får svårt att prestera på träningen

Tecken på överträning – är du övertränad?

Det gäller alltså att hela tiden lyssna in kroppen och lägga upp träningen på ett smart sätt. Börjar du känna igen dig i de här punkterna är det dags att se över din träning.

1 Du känner dig trött och sliten

En del liknar känslan av att vara övertränad med känslan av att vara utmattad. Kroppen kan kännas tung och inte riktigt vilja synka med det hjärnan säger. Du kanske inte riktigt känner igen känslan i din kropp.

2 Du får högre puls

Precis som att man brukar kunna se på pulsen att man håller på att bli förkyld eller har en infektion i kroppen så kan pulsen också ge en signal om att du behöver mer återhämtning. Om din vilopuls plötsligt har ökat så kan det vara dags att ta det lugnt.

3 Dina muskler och leder känns ömma

Du kanske är van vid träningsvärk, och det är ju normalt att få. Men om den inte går över eller om du känner dig ovanligt öm och har ont i både muskler och leder så kan det vara tecken på att du är övertränad.

4 Du får inte resultat och presterar sämre

Om du slutar utvecklas i din träning trots att du bygger på i tid eller motstånd så kan det vara ett tecken på överträning. Du kanske tar i hårdare och hårdare men klarar inte mer och mer, utan det kanske snarare blir tvärt om.

Om du klarar långt ifrån vad du brukar så är det definitivt dags att vila från träningen.

5 Du blir ofta sjuk

Många brukar känna igen sig i att man efter ett längre träningsuppehåll ska ”ta igen” träningen man missat och går ut hårt. Det går kanske bra ett par veckor men sedan känner man sig sliten och förkylningen slår till.

Immunförsvaret påverkas också om vi inte får tillräckligt med återhämtning och kroppen för möjlighet att bygga upp sig igen. Man kan bli förkyld oftare och man kan få värre symtom.

6 Du känner dig låg och deppig

När man inte kan träna som man brukar, eller det i alla fall inte känns som man är van vid, så är det lätt att bli låg. Inte minst för att man inte får samma hormonpåslag vid träningen som man annars är van vid.

Låg blir man också lättare om man sover sämre eller har dåligt med energi. Att inte få de resultat man vill ha kan förstås också vara deppigt.

7 Du har svårt att sova

Både stress och för lite återhämtning brukar visa sig på sömnen. Du kan få svårt att somna eller sover dåligt på nätterna.

övertränad kvinna får avbryta träningspass för återhämtning

Om du är övertränad:

  • Se över om du behöver ha träningsuppehåll eller om du kan fortsätta lugnare.
  • Lägg in vila och återhämtning i ditt träningsschema.
  • Backa i träningen och bygg sedan på lugnt och försiktigt.
  • Variera din träning.
  • Dela upp träningen på olika tillfällen, testa träna kortare stunder.
  • Se över ditt liv i övrigt för att hitta och åtgärda stressfaktorer.
  • Lyssna noga på kroppen och gör bara det som känns bra.
  • Fokusera på sömnen ett tag, se till att sova bra och tillräckligt länge.
  • Se över din kost så du får i dig den näring du behöver och den energi du behöver för att orka träna.

Foto: TT

Redaktionens tips

Ska man träna varje dag – eller hur ofta är bäst? PT:n svarar

10 stresstecken experter vill att du verkligen håller koll på

Guide: Så kommer du igång med meditation – 3 övningar för nybörjare

Dela på: