TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hur långt bör ett träningspass vara – egentligen?

13 mar, 2018 
Hur länge ska man träna? Här är svaret!
Långt och lugnt eller kort och hårt? Hur länge du ska träna är upp till dig, men här tipsar motionsexperten Sofia Åhman om några saker att tänka på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att träna magenBrand logo
5 anledningar att träna magen


Fråga: Hej! Jag har alltid tränat i minst en timme per gång, exempelvis 40 minuter på träningscykel och 20 minuters styrka. Nu verkar det räcka med betydligt kortare pass, stämmer det? Får man verkligen samma effekt?

/Lena

Hur länge du ska träna beror på vad du tränar

Svar: Hej Lena! Du har helt rätt i att det pratas mycket om korta och högintensiva träningspass nu. De brukar kallas för HIIT-pass (högintensiva intervallpass) – och studier visar att de ger lika bra effekt på konditionen som längre distanspass, men är avklarade på betydligt kortare tid.

Det som många missar är dock att om du ska få samma effekt på din konditionsträning som ett längre pass så måste du jobba riktigt hårt. Det gör att det inte blir någon ”mysträning”, utan tuffa intervaller. Dessutom är skaderisken betydligt högre när du jobbar med hög intensitet. HIIT-träning passar utmärkt att köra på träningscykel, då skaderisken är betydligt mindre där än vid exempelvis löpning.

Annons

Dessutom är det ett utmärkt sätt att variera din träning. Jag tycker absolut att du ska testa att byta ut din vanliga konditionsträning mot HIIT någon gång/vecka.

Gör så här: Värm upp ordentligt. Cykla sedan 30 sekunder så fort och tungt du kan. Det ska vara tufft! Vila 4 minuter när du bara cyklar lätt och får ner pulsen. Upprepa 5–7 intervaller. Varva ner någon minut.

Prova dig fram och känn efter hur kroppen svarar. Tänk på att ta i ordentligt på intervallerna. Vissa älskar detta sätt att träna på, andra tycker att det är hemskt. Gör det som passar dig. Huvudsaken är ju att träningen blir av!

/Sofia Åhman

Annons