Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Ny studie: Därför ska du inte träna för mycket HIIT

25 mar, 2021 
kvinnor tränar hiit i trappa
Brukar du mest träna högintensiva intervallpass? Om du gör det flera gånger i veckan så kanske du vill tänka om. Ny forskning visar att det kan påverka våra mitokondrier, och därmed vår energi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är hiit-träningBrand logo
Det här är hiit-träning

Det finns många studier som visar att högintensiv träning är bra för oss. Men däremot verkar det vara så att lagom är bäst även när det gäller HIIT-träning.

Ny studie: HIIT kan försämra energiproduktionen

En ny studie visar att om man vill träna högintensivt för hälsans skull så ska man inte överdriva hur mycket man tränar.

Forskare tror nu nämligen att för mycket högintensiv kan påverka mitokondrierna, i våra muskelceller, negativt.

Mitokondrier kallas också för cellernas kraftverk och ökar vanligtvis i våra celler när vi behöver mycket energi, som när vi tränar. I dem omvandlas näring och syre till energi som används av cellerna.

Forskarna studerade personer som fick träna hårt

I en svensk studie som gjordes på 11 friska män och kvinnor, som tränade men som inte var atleter, såg man först en ökning av mitokondrier när de tränade hårdare men sedan vände det.

Annons

Personerna fick cykla intervaller två gånger vecka ett, och då cykla så fort de kunde i intervallerna. Vecka två cyklade de tre gånger och då längre intervaller i maxtempo. Tredje veckan tränade de fem gånger.

Forskarna tog prover varje vecka och vecka två hade de både mer mitokondrier och mer effektiva mitokondrier i sina celler. Så de kunde producera mer energi.

Men tredje veckan gick produktionen av mitokondrier ner på 60 procent jämfört med veckan före. Även blodsockret mättes i studien och medan det var jämnt och bra under de två första veckorna så började det växla mer i vecka tre.

Studien är liten men antyder att lagom är bäst

Vecka fyra drog deltagarna ner på träningsmängden igen, till hälften av vecka tre:s pass och intensitet. Efter den veckan började det produceras mer mitokondrier igen. Men fortfarande mindre än i vecka två.

Studien är liten men man kan ändå dra slutsatsen att man bör träna lagom när det gäller högintensiv träning, så kroppen hinner återhämta sig emellan. En blandning av högintensiv och lågintensivt kan vara bäst.

Källa: NY Times Foto: TT

Annons