Fråga träningsexperten Börja träna Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga Andningsövningar

3 vanliga träningsmissar som kan göra att du får ont i knät

11 jan, 2021
author Sandra Hiort
Sandra Hiort
kvinna får ont i knä när hon tränar
Får du ont i ett knä när du tränar? Eller kanske efteråt? Här är tre misstag att undvika när du tränar, som annars kan ge just känningar i dina knän.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Får du ont i ett knä när du springer, styrketränar eller tränar generellt? Det är inte helt ovanligt. Tänk gärna på att värma upp, träna rörlighet och att stretcha ordentligt vid varje pass. Här är tre andra viktiga saker att tänka på också.

Dina knän vinklas inåt i träningsrörelser

Ett vanligt misstag när man gör till exempel benböj eller utfallssteg är att man inte har koll på sina knän som kan vinklas lite inåt i rörelsen.

Förutom att du får ont i knäna så kan det även ge värk i höfter och anklar. Har du problem med knakande knän? Här kan du läsa mer om det knastrar i knäna.

Håll koll på dina knän i träningsrörelser du gör. I benböj kan du ta hjälp av ett gummiband som du sätter ovanför knäna. Det påminner dig att pressa knäna lite utåt hela tiden, för att behålla spänningen i bandet.

Du ökar på belastningen för snabbt i träningen

Får du ont i knäna när du springer så kan det bero på att du har ökat på längd eller mängd för snabbt. Detsamma kan hända om du styrketränar och ökar på vikterna för snabbt.

Annons

Kom alltid ihåg att gå varsamt fram och att öka på lite i taget. Får du ont i knät när du tränar så kolla upp vad det beror på och om du behöver undvika viss träning ett tag.

kvinna får ont i knä när hon tränar
Kom ihåg att inte gå ut för hårt i din träning – öka på lite i taget så kroppen hinner vänja sig.

Du tränar inte din svaga sida tillräckligt mycket

Vi är ofta starkare i ena sidan av kroppen. Vi kanske använder den sidan mer per automatik i vardagen, när vi bär på saker till exempel. Om vi då gör övningar där vi använder båda sidor av kroppen samtidigt när vi tränar så använder vi gärna den starka sidan lite extra mycket och fortsätter stärka samma sida.

En bra sak att tänka på är att lägga in övningar i din träning där du tränar en sida i taget. Vet du med dig att du är svagare i ena sidan kan du gärna göra några extra upprepningar där.

Foto: TT Källa: Livestrong

LÄS MER:

8 bästa nybörjartipsen för dig som vill börja springa

Bästa övningarna att börja med om du inte tränat på ett tag

Träna hemma-schema: Starkare och bättre kondition på 6 veckor

Annons