Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

8 bästa nybörjartipsen för dig som vill börja springa

08 jan, 2021
Nybörjare på att springa
Är du nybörjare i löpspåret och sugen på att börja springa? Här är bästa tipsen du behöver för att komma igång – och hålla motivationen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

1. Innan du börjar: Investera i bra springskor

Allra viktigast är att du springer i skor som du tycker att det känns bra att springa i. Speciellt i början. Sedan kan man, om man vill, börja titta på skor som passar stegen man tar och så vidare …

Men först och främst ska det vara skor du trivs i. En skön sko kan faktiskt göra hela upplevelsen mycket härligare.

2. Spring hellre kort och ofta i början

I början behöver kroppen vänja sig vid att springa om du inte har gjort det innan. Det tar lite tid, precis som det tar tid att börja med en ny vana. Låt kroppen vänja sig vid belastningen i lugn och ro genom att i början vara ute korta stunder, kanske 15–20 minuter, och sedan bygga på eftersom.

Varva gå med att springa – både för att bygga kondition om du behöver och för att vänja kroppen. Här kan du läsa mer om du vill springa för att gå ner i vikt.

Nybörjare på att springa

3. Värm upp ordentligt innan du springer

För en del räcker det att gå snabbt en sträcka eller småjogga en stund som uppvärmning. För andra blir känslan när man springer bättre av att verkligen värma upp musklerna ordentligt innan man ger sig iväg.

Annons

Om du har områden du brukar känna av vid andra tillfällen, som höfter/ländrygg till exempel, så kan det vara skönt att lägga lite extra tid på att värma upp området (och områdena intill) med dynamisk stretch. Alltså stretch i rörelse.

Stretcha aldrig statiskt (stilla) innan du ger dig ut och springer, eftersom det kan öka skaderisken. (Det kan du istället spara till efteråt.)

4. Spring inte ut för tufft – för motivationens skull

Att hellre träna kort och ofta handlar inte bara om kroppen, det är också bra för motivationen. Ett av de vanligaste misstagen vi gör när vi springer är att gå ut för hårt, för att sedan tröttna när det känns tungt eller vi skadar oss.

Avsluta gärna springpasset när det känns riktigt bra, även om du kanske tänkt springa länge. Tar du med dig den positiva känslan efter passet så ökar chansen att du vill ge dig ut igen.

5. Hitta DITT sätt att springa

Det finns så många olika ”sanningar” om hur man ska springa – allt ifrån hur man sätter i fötterna i stegen till hur man låter armarna gå. Men i början behöver man inte lägga energi på det. Då är det vanan man behöver jobba med att få in. '

Annons

Hitta just ditt sätt att springa, och om du sedan vill fortsätta springa så och inte får problem med skador eller liknande så går det förstås jättebra. Däremot kan det vara kul att fortsätta utvecklas längre framåt, och testa olika sätt att springa – för att se vad som fungerar för just en själv.

Nybörjare på att springa

6. Spring med tålamod och fira framgångar

Det kan ta tid att hitta den där riktigt härliga känslan i löpning – men den är värd att kämpa för! Ha tålamod med kroppen, med dig själv och ha inte för höga ambitioner i början.

Fira så fort du känner att det går bättre (det kommer att gå lite upp och ner, även när du är van att springa) och notera dina framgångar. Ofta glömmer vi att jämföra med hur det kändes i början och ser inte hur långt vi faktiskt kan ha kommit sedan dess.

Annons

7. Börja gärna med att stärka kroppen också

Om du inte har styrketränat innan så kan det vara bra att börja med lite bål och rumpa/ben-träning. Det behöver inte vara avancerat alls – gör några benböj och sit ups när du kommer tillbaka efter en tur, eller gör gående utfallssteg som uppvärmning före passet …

Men om du blir starkare i kroppen minskar du risken för skador och kan få både en piggare och skönare känsla när du springer.

8. Stretcha och träna rörlighet för skönare löpkänsla

Ta gärna en stund till att stretcha efter din runda. Dels blir det ett bra avslut och dels kan det vara skönt att sträcka ut musklerna. Om du tränar lite rörlighet emellanåt kan det också ge en skönare känsla när du springer.

Är man stel i löpningen är risken större att man får ont någonstans eller skadar sig. Är man däremot rörligare så kan hela springkänslan blir skönare.

Foto: TT

LÄS MER:

Så snabbt ger träningen effekt på din hälsa!

Annons

Hjälp, hur hittar jag träningsmotivation? Experterna svarar!

Bästa kom igång-passet för dig som vill träna hemma

Annons