TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Hur får man bort "kärlekshandtagen"?

08 nov, 2013 
Kvinna som vill bli av med kärlekshandtagen.
Man kan vara smal och ändå ha irriterande kärlekshandtag. Hur du får bort kärlekshandtagen om de stör dig, det svarar Katarina Woxnerud på här.
Annons
5 anledningar att träna magenBrand logo
5 anledningar att träna magen

Fråga: Hur tränar man för att få mindre ”kärlekshandtag” – det lösa fett som hänger mellan byst och midja? Jag har en smal midja och väger ganska lite, men kärlekshandtagen sitter kvar!
/Anne

Se över kosten för att bli av med kärlekshandtagen

Svar: Vi ser alla olika ut och har skilda ställen på kroppen där fettet lagras i första hand. Och där det stannar kvar längst när man går ner i vikt.

Det här fettet som du beskriver sitter direkt under huden, och är lite löst. Det innebär att det ur hälsosynpunkt inte är det mest ”farliga” fettet. Det är mer hälsovådligt om fettet sitter innanför musklerna runt midjan och ger en hård buk. Därmed inte sagt att man inte vill eller bör minska på det lösare underhudsfettet.

Annons

För att bli kvitt underhudsfett gäller det generellt att skapa ett underskott i kaloriintag varje dag under en period. Jag råder dig helt enkelt att hålla kolla på vad du äter! Ät sunt men lite mindre mängd och se till att motionera.

När det gäller motionen så är kombinationen mellan konditionsträning och styrketräning bäst. Konditionsträningen gör att du förbränner många kalorier under själva träningspasset. Du kan cykla, springa, gympa, simma, köra crosstrainer eller liknande. Träna 20-40 minuter några gånger i veckan.

Styrketräningen gör att du bygger upp muskelmassan, vilket ökar förbränningen dygnet runt. Styrketräning gör även att kroppen minskar stresspåslaget vilket ger bättre hormonhalter i kroppen som stimulerar muskeltillväxten och därmed förbränningen.

Träna mage och rygg för fastare form

Styrketräna kroppen med övningar för alla större muskler, och gärna med vissa övningar som engagerar flera stora muskelgrupper samtidigt. Du kan till exempel arbeta med benens muskler samtidigt som du arbetar med axlarna eller armarna. Ju mer muskler du bygger upp, desto fler kalorier förbränns dygnet runt, även i vila.

Annons

Lägg gärna in någon övning för ryggens muskler och för core (mage och rygg). Genom att träna upp musklerna här får du fastare former under fettet vilket ger en skönare känsla. Träna styrketräning några gånger i veckan.

Övningar som du kan göra är att fästa ett gummiband högre upp än huvudhöjd, stå vänd mot gummibandet, greppa det, böj armarna och dra in bandet mot axlarna. Det aktiverar ryggmusklerna. Eller dra in gummibandet som är fäst i axelhöjd framför dig mot bröstet – som en roddövning, vilket aktiverar rygg och skuldror.

Coreövningar kan vara att ligga på mage och lyfta upp ryggen i rygglyft. Eller stå på alla fyra och sträcka en arm eller ett ben. Håll in magen här och låt ryggen vara stilla.

mabra.com/hemma hittar du ett batteri av hemmaövningar som bland annat ger fastare mage.S

Katarina

Annons