6 träningstips – så bygger du muskler på bästa sätt

5 styrkeövningar för dig i klimakteriet
1:9

Efter reklamen: 5 styrkeövningar för dig i klimakteriet

(1:9)

Slå på ljud

1. Träna vid rätt tidpunkt

Att träna vid olika tider på dagen kan ge olika resultat. Enligt Anthony Hackney, en professor på University of North Carolina Chapel Hill, är det bäst att träna på morgonen om man vill bränna fett, med anledning av hur kroppens hormoner arbetar då. Då är det också bra att träna på tom mage, säger han.

Men om du vill bygga muskler är det bättre att ha något i magen, och därför passar det bäst att träna på eftermiddagen eller kvällen. Det ska dock sägas att den bästa tiden är träna är när du har tid.

2. Styrketräning bränner också fett

Studier har gjorts som visar att det bästa sättet att både bränna fett och bygga muskler på är styrketräning. Men om du vill få upp flåset är så klart konditionsträning fortfarande bra.

3 andningsövningar inför träningen – för mer energi och fokus

3. Ät ofta och rätt

Att kosthållning är viktigt för träning vet nog de flesta, och det gäller så klart också om du vill bygga muskler. Kroppen behöver nämligen energi för att bli starkare, och om du satsar på att få mer muskler är det bra att äta ännu mer. Allra helst proteinrik mat.

En metod är att äta något litet var tredje timme, det ger kroppen chansen att ta hand om energin.

Nyttiga och billiga mellanmål – 5 underbart goda tips

Inom en timme efter träningen är det också bra att äta något om muskler är det du är ute efter att bygga.

4. Drick vatten

Som i så många andra situationer i livet är det viktigt att ha en bra vätskebalans, så glöm inte att dricka vatten både innan, under och efter träningen.

5. Var noga med uppvärmning och streching

Det är inte den roligaste delen av träningspasset, men att värma upp och stretcha hjälper till att förhindra slitage på musklerna, samt ökar blodcirkulationen och rörligheten. Så även om det tar emot: ta några minuter innan och efter passet att stretcha.

Stretchövningen som minskar ryggvärk och hjälper dig hålla kroppen ung

6. Öka vikterna gradvis

När du styrketränar är det bra att öka vikterna lite i taget. Det finns tränare som menar att fem procent i veckan är ett bra riktmärke, men lyft inte för tungt – då riskerar du att slita ut kroppen och skada dig istället för att bli starkare.

Foto: TT

Utvald läsning