Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

6 träningstips – så bygger du muskler på bästa sätt

12 apr, 2023 
Att bygga muskler är ett bra sätt för kroppen och knoppen att må bättre.
Det finns olika saker att tänka på för att ge sig själv bästa tänkbara förutsättningar – här är några tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 styrkeövningar för dig i klimakterietBrand logo
5 styrkeövningar för dig i klimakteriet

1. Träna vid rätt tidpunkt

Att träna vid olika tider på dagen kan ge olika resultat. Enligt Anthony Hackney, en professor på University of North Carolina Chapel Hill, är det bäst att träna på morgonen om man vill bränna fett, med anledning av hur kroppens hormoner arbetar då. Då är det också bra att träna på tom mage, säger han.

Men om du vill bygga muskler är det bättre att ha något i magen, och därför passar det bäst att träna på eftermiddagen eller kvällen. Det ska dock sägas att den bästa tiden är träna är när du har tid.

2. Styrketräning bränner också fett

Studier har gjorts som visar att det bästa sättet att både bränna fett och bygga muskler på är styrketräning. Men om du vill få upp flåset är så klart konditionsträning fortfarande bra.

Annons

3. Ät ofta och rätt

Att kosthållning är viktigt för träning vet nog de flesta, och det gäller så klart också om du vill bygga muskler. Kroppen behöver nämligen energi för att bli starkare, och om du satsar på att få mer muskler är det bra att äta ännu mer. Allra helst proteinrik mat.

En metod är att äta något litet var tredje timme, det ger kroppen chansen att ta hand om energin.

Inom en timme efter träningen är det också bra att äta något om muskler är det du är ute efter att bygga.

4. Drick vatten

Som i så många andra situationer i livet är det viktigt att ha en bra vätskebalans, så glöm inte att dricka vatten både innan, under och efter träningen.

5. Var noga med uppvärmning och streching

Det är inte den roligaste delen av träningspasset, men att värma upp och stretcha hjälper till att förhindra slitage på musklerna, samt ökar blodcirkulationen och rörligheten. Så även om det tar emot: ta några minuter innan och efter passet att stretcha.

6. Öka vikterna gradvis

När du styrketränar är det bra att öka vikterna lite i taget. Det finns tränare som menar att fem procent i veckan är ett bra riktmärke, men lyft inte för tungt – då riskerar du att slita ut kroppen och skada dig istället för att bli starkare.

Foto: TT

Annons