TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Stretchövningen som minskar ryggvärk och håller kroppen ung

24 jan, 2022 
Kvinna sitter på säg med ont i ryggen
Att börja morgonen med en kort stretch kan göra stor skillnad för välmåendet. Både för att väcka upp kroppen och för att motverka smärta och stelhet. Ska du bara göra en övning – välj den här!
Annons
Ont i ryggen 4 övningar mot värk i ländryggenBrand logo
Ont i ryggen 4 övningar mot värk i ländryggen

Handen upp alla som vaknar med stel rygg nuförtiden?

Vi VET att vardagsmotion, lite styrketräning och rörlighetsträning hjälper i många fall (givet det rör sig om ”normala” krämpor). Men det är lättare sagt än gjort ibland.

Den finns många sköna rygg-stretchövningar, men personliga tränaren Aimee Nicortera tipsar om att ifall du bara ska göra EN rörlighetsövning för att väcka kroppen efter en natt i sängen, så är det den här:

Knä till bröstet-stretch – så gör du

Knä till bröstet-stretch

Ligg på rygg och krama försiktigt om dina knän, samtidigt som du drar dem mot bröstet. Håll gärna stretchen cirka 20 sekunder och repetera två till tre gånger. Det kan också vara skönt att rulla ihop sig lite mer och gunga försiktigt fram och tillbaka.

Annons

Därför hjälper stretchen mot ond rygg

Sträcker ut strama muskler

Den här stretchen sträcker ut strama och obalanserade ryggmuskler, och känns framför allt skön i ländryggen. Kutar du överdelen av ryggen också medan du kramar om knäna, kommer du även åt att sträcka mellan skulderbladen. Det är du som styr hur mycket du vill sträcka ut – och den kan till och med göras liggandes i sängen, vilken gör att övningen känns snäll för en nyvaken kropp.

Bättre hållning

Genom att sträcka ut stela muskler förbättrar du också din hållning, och en god hållning motverkar ytterligare värk.

Öka blodcirkulationen

Stretching ökar också blodcirkulationen och ett ökat blodflöde kan hjälpa till att minska stelheter.

Minska stress

Genom att lägga fullt fokus på din stretch och andning under den här stunden får du också en stunds meditativ paus som kan hjälpa dig att mota bort eventuella stresskänslor du vaknat med.

Därför motverkar stretching åldrande

Förutom att det känns skönt att sträcka ut ryggen så motverkar stretchen också kroppens åldrande. Hur då?

Annons

Jo, stelhet och minskad rörlighet är typiska tecken på att kroppen åldras. Genom att hålla dig mjuk, rörlig och smärtfri känner du dig piggare och vitalare. DET är för många definitionen av att åldras hälsosamt och väl.

Andra bra stretchövningar för onda ryggar

Höftböjaren

En annan skön stretch som kan göra stor skillnad om du ofta har ont i ryggen och sitter mycket, är att stretcha ut höftböjarmuskeln. Höftböjaren fäster i ryggen och är den stram och drar kan det orsaka trötthet och smärta i ländryggen.

Kobran

Det är också viktigt att ibland låta kroppen hamna i motsatt position än det kutryggiga sittandet, genom att göra bakåtböjningar. En position som hjälper dig är kobran, där du ligger på mage på golvet och reser överkroppen upp genom att ta stöd med händer och underarmar.

Foto: TT

Annons