Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Livsdrömmar: Vad vill du – egentligen?­

07 jul, 2025
AvKatarina Blom
illustration av drömmande kvinna samt Katarina Blom
Sommar och ledighet brukar ofta öppna upp för ­existentiella funderingar och en önskan om förändring. I detta nummer hjälper därför psykologen Katarina Blom dig att komma i kontakt med dina innersta ­drömmar. Få syn på möjligheterna istället för hindren och börja rita kartan dit du vill.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har världen någonsin känts så oviss, framtiden så otrygg? Vårt mänskliga behov av mening i en till synes kaotisk värld känns högst relevant för vårt välmående. Det här avspeglas i ett område inom psykologin som fokuserar på existentiell hälsa. Området betonar vikten av mening men också av självförståelse. Att man har en plats att utgå från som ger tillvaron ett djupare syfte, en plats att stå stadigt i även när livet innebär smärta och sjukdom.

Psykologen Katarina Blom: Stärk Ditt VälmåendeBrand logo
Psykologen Katarina Blom: Stärk Ditt Välmående

Ett sätt att skapa en närmare relation med sitt eget syfte kan vara genom att bekanta sig med sina livsdrömmar. Att fantisera och drömma sig bort kan bli ett sätt att hämta kraft och energi, även i en grå vardag. Hjärnan har svårt att skilja på dåtid, nutid och framtid och vad vi än tänker på kan upplevas som att det utspelar sig här och nu. Det är därför vi kan bli nervösa och få handsvett vid köksbordet bara av tanken på en presentation på jobbet, trots att vi är trygga därhemma. Men vi kan vända det här till vår fördel – genom att drömma om en underbar framtid kan vi fyllas av längtan och få kraft att ta tag i viktiga steg som för oss närmre drömmens förverkligande. Vi har alltid tillgång till drömmar oavsett vilken plats vi befinner oss på, här och nu i livet.

Annons

Det här är Katarina Blom

Psykologen Katarina Blom, 39, har gjort lycka och mänskligt välbefinnande till sin hjärtefråga. Hon är bland annat författare till boken Tillsammanseffekten – hur relationer stärker vår lycka, hälsa och motståndskraft samt medförfattare till "Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi."

Katarina är en av Sveriges mest bokade föreläsare och har även gjort internationell succé med TEDx-föreläsningen "You don’t find happiness, you create it!" Hon har föreläst på Harvard och medverkar flitigt i poddar, tv och intervjuer.

Men det är inte bara härligt att drömma. Ibland kan de stora tankarna och känslorna också påminna oss om hur långt vi är från vår dröm. De kan väcka sorg, saknad. Kanske skuld över att man inte tagit vara på dagarna hittills på ett annat sätt, eller skam: skulle jag verkligen vara värd det där fantastiska? Obehagskänslorna som väcks kan göra att vi berövar oss själva vår dröm, ofta genom att hjärnan snabbt felsöker och effektivt listar alla praktiska och ekonomiska hinder: det är ingen idé, hur skulle det gå till, det är helt orealistiskt...

Men även om det kan väcka smärtsamma upplevelser så har vi mycket att vinna på att drömma. Våra drömmar visar oss ofta vad vi längtar efter, de visar vilka värderingar vi har och kanske till och med hur vi vill bli ihågkomna vid livets slut.

Annons

Skriv ner dina drömmar

Vad drömmer du om? Sätt en timer på 15 minuter och testa att rita och skriv det du längtar efter. När ifrågasättande tankar kommer – skriv ner dem på ett separat papper och återgå sedan till livsdrömmen. Efter att du skrivit utforskande om livsdrömmen så kan du notera vilken typ av tankar det är som hjärnan presenterar för att bromsa dig när du vill luta dig in i drömmen. Är det praktiska problem? Brister i färdigheter? Ekonomiska förutsättningar? Om du vill kan du sortera de hindrande tankarna och ägna en stund åt problemlösning, men också acceptans av tankarna. Kanske kommer tanken ”jag är för gammal för att börja nu” – kan du acceptera att du tänker att du för gammal, men ta steg mot drömmen oavsett?

12 månader – 12 teman

1 Självinsikt och värderingar

2 Bli vän med din sorg

3 Självkänsla

4 Vänskapsrelationer

5 Stress

6 Kärleksrelationer

7 Livsdrömmar

8 Perfektionism

9 Medveten närvaro

10 Sårbarhetens kraft

11 Hantera ångest och oro

12 Lycka!

Hur svarar du på mirakelfrågan?

Om det är svårt att komma igång, testa att ta spjärn mot mirakelfrågan och se var du landar:

Mabra 21-dagar logoMabra 21-dagar
Sommarkampanj 60% rabatt

Kom i form på 21 dagar!

Skaffa nya kost- och träningsvanor med MåBra. För bara 199 kr får du:
  • Kostplan
  • Träningsfilmer
  • Recept
  • Experttips

"Om alla älskade och respekterade mig oavsett vad jag gjorde, jag var helt fri att göra som jag ville – vad skulle jag vilja göra då? Vad är drömmen?”

Annons

Om problemet snarare är pengar och man sitter fast i sitt livsklister kan man justera frågan:

"Om allt var möjligt under ett år, jag hade alla ekonomiska medel jag behövde för att göra vad jag ville, vad skulle jag göra då?”

Så skapar du en ny vanaBrand logo
Så skapar du en ny vana

När vi väl fått ner vår livsdröm så brukar det vara enklare att hitta versioner av livsdrömmen som också kan kännas mer vardagsnära. Finns det något litet steg du kan ta här och nu som skulle få dig i kontakt med resan mot drömmen?

Ofta är de första stegen de svåraste att ta. Därför kan det vara hjälpsamt att kartlägga vilka steg som skulle vara hjälpsamma att ta. Använd matrisen nedan.

matris

Placera in stegen utefter axlarna och börja sedan med ett steg som både känns viktigt men också enkelt.

Annons

Genom att ta konkreta steg mot drömmen bygger vi upp mer och mer tilltro till vår egen förmåga att kunna röra oss i riktning mot vår livsdröm. Det kommer förmodligen både kännas ansträngande och meningsfullt. Kom ihåg att det är resan som räknas!

Annons