Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Forskning: detta är en hälsosam personlighet – testa om du har den

09 aug, 2021 
Glada människor pratar
Har du personlighetsdragen som ökar chansen för välmående? Ny forskning visar att ju fler av dessa 9 egenskaper eller drag vi har, desto bättre verkar vi må psykiskt. Testa dig själv!
Annons
5 Människotyper du bör undvika för att må braBrand logo
5 Människotyper du bör undvika för att må bra

Ingen människa är den andra lik till punkt och pricka, (och tur är väl det!) men det finns kategorier med särskilda drag som avgör huruvida ens personlighet kan tolkas som exempelvis introvert eller extrovert.

Nu har psykologiforskare tagit det ett steg längre och undersökt vilka personlighetsdrag som faktiskt kan anses vara kopplade till psykiskt hälsa och lycka.

Hur många av dessa känner du igen dig i?

9 hälsosamma personlighetsdrag

1. Har en god förmåga att hantera känslor

2. Är uppriktig och rättfram

3. Har hög kompetens och förmåga att ta ansvar

4. Är varm och har förmågan att vara vänlig mot andra

5. Positiv och har lätt att uppleva glädje, kärlek och upprymdhet

6. Upplever sällan ilska och fientlighet

Annons

7. Upplever sällan ångest eller depressiva känslor

8. Är stresstålig och inte så känslig för motgångar

9. Har kontroll över sina handlingar och drivs inte av impulsivitet

Här kan du testa huruvida du har dessa egenskaper och personlighetsdrag eller inte, samt hur mycket. Om du på något sätt inte känner dig helt nöjd med tillvaron idag – kanske detta kan blir en ögonöppnare för vart du ska börja jobba på dig själv?

Se ocksåenkla testet som visar om du är introvert.

Studien visar också – du kan ändra dina personlighetsdrag

Psykologen Scott Barry Kaufman, en av forskarna bakom studien, menar dock att du inte behöver ha alla dessa drag för att må riktigt bra.

– Det som framför allt avgör är huruvida dessa drag hindrar dig från att nå dina personliga mål, skriver han i Scientific American.

Dessutom är dessa drag inget man är dömt till att ha eller inte ha. Man utvecklas ständigt som människa, samtidigt som man också aktivt kan förändra beteenden hos sig själv som man inte mår bra av.

Har du exempelvis svårt att hantera känslor så finns flertalet metoder som övar upp förmågan att lyssna till hur sin kropp mår. Bara att bli medveten om vart du landar på skalan med dessa drag kanske kan öppna upp ögonen för vad du kan jobba på, för att må bättre.

Källa: Well+Good

Foto: Unsplash

Annons