Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Tankedistansiering – metoden som gör dig fri från oro!

21 mar, 2020 
Anna Carsall
Stressa ner med Stresscoachen.
Lär dig skingra oroliga tankar med hjälp av den här effektiva övningen!
Annons

Många av tankarna vi har återkommer gång på gång. Man kan kalla dem för ett tankemönster. Ofta känns de sanna. Och drar igång starka känslor inom oss.

Vår hjärna är överdimensionerad för att upptäcka hot. Därför har vi ofta närmare till tankar som har med oro, ångest och självkritik att göra än lugn och ro, självtillit och självmedkänsla. Som art är vi människor förprogrammerade så.

Vad innebär det? Jo att vi behöver jobba medvetet och aktivt för att förstärka den aktivitet i hjärnan som har med trygghet och lugn och ro att göra. Vi får inte den gratis på samma sätt som oron och rädslan.

Det som till stor del gör att våra tankar känns sanna är att vi formulerar dem i termer av ”jag är” (ful, värdelös, dålig och så vidare) – kombinerat med att vi tänker samma påstående om och om igen.

På det här sättet trycker vi ner oss själva, och höjer ständigt våra stressnivåer.

Med verktyget Tankedistansering hjälper du dig själv att förstå att dina tankar just bara är tankar. Att de är som en gammal vana, som inte fungerar särskilt bra för dig.

Annons

Hur vi formulerar oss har som sagt stor betydelse för hur hjärnan uppfattar ett budskap. Jämför till exempel ”jag är tråkig” med ”jag har en tanke om att jag är tråkig”. Märker du att det finns en skillnad? Att ”jag är-påståendet” går rakt in i känslan, medan ”jag har en tanke om-budskapet” gör det tydligare att det är en tanke jag har – och ingen sanning.

Och tankar kan förändras.

Hjälp dig själv att uppmärksamma och skapa distans till jobbiga tankar – så att de inte kan påverka dig lika mycket.

Så funkar tankedistansiering

Genom att backa från grundtanken och de negativa känslor som är kopplade till den så kan du enkelt hantera oro, ängslan och ältande.

  1. Jag tänker att…
  2. Jag har en tanke om att…
  3. Jag lägger märke till att jag har en tanke om att…

 

Med dessa tre tankesteg får du avstånd till både känslan och problemet som orsakar den.

Vi provar:

Du känner dig olustig efter att ett möte på jobbet inte gick som du tänkte dig. Din omedelbara känsla är obehag, ilska och att du är dålig. Du tänker alltså ”jag är dålig”. När du identifierat känslan så ringar du in den – och tar ett steg ifrån den. ”Jag har en tanke om att jag är dålig”, nu kan du se problemet på avstånd och också se vad som orsakat känslan, och hur du kan lösa knuten kring den. Det sista steget ”Jag lägger märke till att jag har en tanke om att jag är dålig” skapar ett ordentligt perspektiv. Nu kan du enklare sätta en nål i problemballongen och spräcka den. Vips är olustkänslan bortblåst. Och om inte: gör övningen igen!

 

Övningen är hämtad från vår kurs Stressa ner – lev mer. Läs mer om den här!

Annons