Så kan du förebygga mardrömmar enligt experten

Kvinna som drömmer en mardröm.
Så förebygger du mardrömmar - 5 effektiva tips
1:03

Efter reklamen: Så förebygger du mardrömmar - 5 effektiva tips

(1:03)

Slå på ljud

Varje natt drömmer de flesta av oss massor, även om vi kanske inte minns drömmarna. Speciellt under den andra halvan av natten då vi får som mest REM-sömn, också kallat drömsömn.

Men ingen vill väl drömma mardrömmar? Faktum är att det kan finnas fördelar med att göra det. Däremot kan det ha en negativ inverkan på sömnen om man drömmer mardrömmar ofta eller drabbas av en återkommande mardröm som inte vill försvinna.

Sömnspecialisten Patricia Haynes har delat med sig av sina bästa tips för att slippa återkommande mardrömmar för Livestrong.

Stressa ner för att undvika mardrömmar

Bara för att du kanske har hört det förr så betyder det inte att du faktiskt gjort någonting åt saken. Stress kan provocera fram mardrömmar och det är därför bra att försöka minska på stressande faktorer i ditt liv.

Försök att minska på kraven som du ställer på dig själv där det är möjligt, ta pauser ofta och måna om positiva relationer. Det kan också hjälpa att göra andningsövningar för att varva ner eller prova på mindfulness.

9 av våra vanligaste mardrömmar – det här betyder de

Lägg inte så stor vikt vid mardrömmarna

När du vaknar från en mardröm kan det lätt bli så att man gärna vill tyda den. Men försök att låta bli att överanalysera. Det värsta man kan göra är att spela upp drömmen om och om igen i huvudet med flit.

Gör drömmen sig påmind av sig själv så ska man dock inte heller trycka bort den även om det kan låta motsägelsefullt. Grejen är att du inte ska tänka på den med vilje men om den dyker upp ska du acceptera att den gör det men sedan låta den passera.

Detta för att det bidrar till ytterligare stress att gå igenom en skrämmande dröm om och om igen. Men också för att man ofta tenderar att tänka mer på någonting man aktivt försöker att inte tänka på.

Sovställningen som kan ge dig mardrömmar

Ändra på det skrämmande scenariot i drömmen

Om det tidigare inte fungerar och du lider av att samma mardröm återkommer ofta så kan du istället prova att ändra drömmens innehåll till en mer positiv version. Alltså att skriva om drömmens manus i huvudet. Eftersom fantasin inte har några gränser kan du göra det precis som du vill.

Genom att ändra någonting skrämmande till någonting positivt tar man kontroll över drömmen. Förhoppningen är att drömmen då har förändrats när den spelas upp i huvudet nästa gång eller när du drömmer den igen. Men det kan krävas några försök innan det fungerar.

Ofta mardrömmar? Det kan bero på din personlighet

Sök professionell hjälp om mardrömmar påverkar ditt liv

Om du har mardrömmar mer än en gång i veckan eller om de påverkar din sömn, ditt humör eller ditt dagliga liv negativt så tveka inte att be någon professionell om hjälp.

De finns för att hjälpa oss och alla förtjänar att få sova gott och vakna utvilade!

Källa: Livestrong

Foto: TT

Utvald läsning