Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Ofta mardrömmar? Det kan bero på din personlighet

24 apr, 2020 
Att vi drömmer mer mardrömmar när vi är stressade och oroade är kanske inget nytt. Men tydligen är vissa personligheter mer benägna att få de obehagliga drömmarna, visar en ny studie.
Annons

Drömmar och varför vi drömmer har fram till ganska nyligen inte setts som ett seriöst ämne inom forskarvärlden. Sist drömmar fick större vetenskapligt strålkastarljus var nog när Sigmund Freud och Calvin Hall under första halvan av 1900-talet konstaterade saker som att drömmar om frukt ”egentligen” handlade om sex.

Men på senare tid har våra drömmar åter fått ett uppsving på forskarsidan, och man har till exempel börjat undersöka om våra drömmar kan säga något om vår fysiska och psykiska hälsa. Till exempel tror man att falldrömmar kan ha ett samband med blodtrycksförändringar eller blodsockerfall, och att livliga drömmar skulle kunna kopplas till lågt blodsocker vid sänggåendet.

Även hormoner skulle kunna påverka drömmandet – vilket skulle kunna vara en anledning till att kvinnor ofta drömmer mer när vi har mens, och många får bisarra drömmar under och precis före klimakteriet.

Man vet nu även att negativa drömmar, alltså mardrömmar faktiskt är vanligare än positiva drömmar.

Annons

Se ocksåså gör du för att minnas vad du drömt.

Dessa drömmer mycket mardrömmar

Och forskare tror att det finns vissa faktorer som gör att en del människor får fler mardrömmar än andra. Dels kan det ha en medicinsk förklaring – personer med sömnapné, alltså andningsuppehåll i sömnen, tenderar att ha fler mardrömmar än andra, enligt en studie. Högt blodtryck och hjärtsjukdom tycks också kunna öka mardrömmarna.

Och nu visar en ny studie att ens självkänsla kan spela en viktig roll i spelet. Enligt studien har nämligen personer med starkt självförtroende och god självkänsla färre mardrömmar.

William E. Kelly, studiens huvudförfattare vid California State University, menar att den här studien ger en djupare inblick i att mardrömmar inte bara uppkommer till följd av oro eller stress – utan hur de också kan hänga ihop med ens personlighet.

Jagsvaga har fler mardrömmar

Det var särskilt en del i självförtroendet som forskarna ville uppmärksamma: Förmågan att hantera obehagliga känslor och anpassa sig när man får självhotande information.

Annons

416 universitetsstudenter deltog i studien, och fick först svara på enkäter som mätte deras självförtroende/självkänsla, och sedan rapportera om hur mycket mardrömmar de drömde under en period. I resultatet såg man att de med bättre ”känsla för jaget” rapporterade in färre mardrömmar jämför med de som var mer jagsvaga.

Detta var dock en relativt liten studie, och på en väldigt homogen grupp. Mer forskning skulle behövas där man både testar fler olika åldrar och olika livssituationer, innan man kan säga något mer säkert.

Källa: Forskning.se, Psypost Foto: TT

Läs mer:

6 typiska stressdrömmar – så hanterar du dem

Vad betyder drömmarna? Så tolkar du dem!

Det här dagdrömmer nästan alla om när de är på jobbet

Annons