Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Slutat drömma? Nejdå! Så här gör du för att komma ihåg dina drömmar

26 jul, 2021 
Kvinna som drömmer om någonting bra.
Har du svårt att minnas nattens äventyr? Du är inte ensam.
Det är lätt att tro att vi slutat drömma, men det stämmer oftast inte. Här är sömnspecialisternas 5 bästa tips för att komma ihåg vad du drömt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här betyder dina mardrömmarBrand logo
Det här betyder dina mardrömmar

Drömmar kan verkligen vara alltifrån helt underbara till fruktansvärt hemska. Andra gånger är de bara konstiga och verkar inte följa någon logik överhuvudtaget.

Men den gemensamma nämnaren är att de väldigt ofta är svåra att komma ihåg när vi vaknat.

Varje natt drömmer de flesta av oss massor. Speciellt under den andra halvan av natten då vi får som mest REM-sömn, också kallat drömsömn.

Se ocksåså kan du förebygga mardrömmar enligt experten.

Varför glömmer man drömmar?

En anledning till att vi inte minns alla våra drömmar är för att vi inte vaknar tillräckligt länge efter varje enskild dröm för att den ska kunna lagras i vårt långtidsminne. Hjärnan prioriterar heller inte att komma ihåg drömmar lika mycket som verkliga upplevelser.

Annons

En annan anledning är att vi ofta direkt ger hjärnan någonting annat att bearbeta istället när vi vaknar. Vi kanske börjar scrolla på telefonen eller hoppar upp ur sängen för att starta morgonen.

För många är mardrömmar lättare att minnas än glada drömmar just för att vi ofta vaknar av dem och tänker på dem efteråt.

5 tips för att komma ihåg dina drömmar

Att komma ihåg glada eller fina drömmar är väldigt svårt för de allra flesta av oss, enligt sömnspecialisterna Jade Wu och Rebecca Robbins.

Men det är möjligt att träna sig till att komma ihåg dem. Bara genom att ställa in sig på och ha syftet att komma ihåg sina drömmar kommer man långt.

För Prevention delar sömnspecialisterna med sig av sina 5 bästa tips om du vill försöka!

1. Gör ditt bästa för att hålla en stabil sömnrutin

Eftersom de flesta drömmar uppkommer under REM-sömnen är det bäst att avnjuta en lång natts sömn. Ju längre tid du sover desto troligare är det att du får tillräckligt med REM-sömn eftersom denna typ av sömn främst sker under andra halvan av natten.

Annons

Se därför till att du har ett sömnschema som fungerar för dig och ger dig tillräckligt mycket sömn. Försök att vakna vid samma tid varje dag för att undvika att störa drömsömnen.

2. Undvik alkohol och sömnläkemedel

En del som har svårt att sova använder sig av alkohol eller sömnläkemedel för att få hjälp att somna. Men det är ingen bra idé om man vill minnas sina drömmar.

Att använda sig av dessa för ofta har visat sig kunna ge sämre sömnkvalitet och därmed så stör det även förmågan att drömma.

3. Kliv inte upp ur sängen direkt

Sträck dig inte direkt efter telefonen när du vaknar och stäng av ditt alarm utan att faktiskt titta på skärmen om du använder telefonens alarmfunktion.

För att komma ihåg dina drömmar vill du direkt börja reflektera över vad du precis drömde om. Om du istället distraherar dig med någonting annat kommer det vaga minnet av drömmen att försvinna för alltid.

4. Berätta för en sovkamrat om drömmen

Om du delar säng med någon och vill minnas din dröm bättre kan det vara värdefullt att berätta om drömmen för den personen.

Annons

Försök att komma ihåg så många detaljer som det bara går. Det får dig att aktivt tänka på drömmen vilket gör det troligare att du kommer ihåg mer av den.

5. Skriv ner drömmen

Om det fjärde tipset inte är något alternativ kan du istället skriva ner drömmen. Ha en bit papper eller ett block samt en penna bredvid sängen och skriv ner allt du kommer ihåg.

Det behöver inte vara in i minsta detalj, syftet är snarare att du ska spendera en stund på att reflektera kring en färsk dröm så att du får in vanan alltmer framöver.

Källa: Prevention
Foto: TT

Annons