Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Därför är det bra att drömma mardrömmar

29 okt, 2020 
Kvinna drömmer mardrömmar
Ingen vill kanske drömma mardrömmar, men det finns faktiskt fördelar med att göra det. Nästa gång det händer kanske det här kan vara lite tröst?
Annons
Det här betyder dina mardrömmarBrand logo
Det här betyder dina mardrömmar

Mardrömmar är ju något de flesta av oss gärna undviker. Men nästa gång du råkar ut för en så kan du kanske i alla fall trösta dig med att det kan vara bra för dig att drömma mardrömmar.

Om du drömmer har du sovit djupt

Ett tecken på att du drömmer mardrömmar är att du är i REM-sömn, ett av de olika sömnstadier vi går in och ut ur under natten. Drömmer du så betyder det alltså att du har fått djupsömn, där återhämtningen sker.

Det är också i REM-stadiet som känslor kopplas till våra minnen. Så att de verkligen blir minnen skulle man kunna säga.

– Ett minne har egentligen bara ett värde om det är kopplat till en emotion. Om man blir glad, ledsen, rädd, trygg eller vad det nu är för någonting, säger John Axelsson, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, till Svt Nyheter.

I drömmar kan vi öva på situationer

Det är inte bara mardrömmar som kommer i REM-sömnen, det är då alla typer av drömmar sker. I stadiet är hjärnan aktiv, nästan lika aktiv som när vi är vakna. Dessutom stiger blodtrycket, hjärtat slår snabbare och vi andas med högre frekvens.

Annons

I drömmarna kan vi träna på att hantera situationer. Även sådana som är hotfulla för oss. Det kan ha haft ett värde för vår överlevnad. Vi har fått "träna" på att kunna hantera situationer i våra drömmar och på så sätt hanterat dem bättre i verkligheten.

Läs också: Så kan du förebygga mardrömmar enligt experten.

Drömmar kan också inspirera oss …

Säg till exempel att du blir jagad i en dröm, vilket är en av våra vanligaste drömmar. Det är en hotfull situation som du övar på att hantera i en säker miljö, det vill säga i drömmen.

Säg då att du hade levt i en tid då du blev jagad till exempel av vilda djur, och behövde överleva den jakten. Genom att ha övat på det i drömmen skulle du då kunna hantera det bättre i verkligheten.

En annan sak som kan vara positiv med mardrömmar är att de kan vara anledningen till konst och verk. Till exempel lär Salvador Dalí ha varit inspirerad av sina mardrömmar när han målade, och Stephen King ha influerats starkt av sina mardrömmar till sina böcker, enligt Illustrerad vetenskap.

Visste du det här om mardrömmar?

  • Mardrömmarna som du drömmer är gjorda för att göra just dig rädd. En mardröm för dig kan upplevas som en vanlig dröm av någon annan.
  • Alla som är med i dina mardrömmar är personer som du någon gång träffat eller sett i verkliga livet, det är aldrig en främling. I drömmar använder vi personer vi har i minnet.
  • De vanligaste mardrömmar vi har är att vi blir jagade, att vi faller eller att vi förlorar någon person. En annan vanlig dröm är att man är naken offentligt.

Källa: Illustrerad vetenskap

Foto: TT

LÄS MER:

Så gör du för att minnas vad du drömt

Annons