Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så kan en matdag se ut när du följer 800-fastan, Mosleymetoden

12 jan, 2022 
michael mosley och mat man kan äta i 800-fastan
Funderar du på hur det skulle vara att följa 800-fastan som dr Michael Mosley rekommenderar? Eller vill du bara ha inspiration på kalorisnåla recept? Oavsett vilket så kan du få svar här där vi listar frukost, lunch och middag från Mosleymetoden.
Annons
5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

800-fastan, även kallad Mosleymetoden eller 800-metoden, är en typ av periodisk fasta som dr Michael Mosley numera förespråkar. Tidigare var det 5:2- dieten som dr Mosley rekommenderade. Men 800-fastan skulle kunna ses som en uppdaterad version av den.

Så kan du äta en dag med 800-fastan – recept

Det kanske kan låta svårt att hålla sig till bara 800 kalorier på en hel dag, men det behöver faktiskt varken vara krångligt eller betyda att man inte kan äta riktigt gott. Här kommer ett exempel på hur en matdag på cirka 800 kalorier kan se ut.

Annons

Som du kommer se äter man enligt exemplet en rejäl och proteinrik frukost, en något lättare lunch och sedan en rejäl middag. Följer man de här recepten kommer bara upp till drygt 700 kalorier och kan till exempel välja att lägga till ett äpple till lunchen. Eller ett kalorisnålt mellanmål om man behöver det.

Så kan en frukost se ut med 800-fastan

Vi är olika. En del gillar att äta en rejälare frukost, andra har inte lika stort behov av att äta så mycket före lunch. Men Mosley förespråkar en bra, gärna något som bygger på ägg. En proteinrik frukost håller oss i regel mättare längre.

Omelett med jalapeno, spenat & parmesan

Omelett enligt recept från Mosleymetoden i praktiken

1 portion av den här omeletten ger cirka 300 kalorier. Receptet på omeletten hittar du här.

Annons

Så kan en lunch se ut med 800-fastan

Har du ätit en rejäl och mättande frukost så kommer du troligtvis att stå dig ganska länge på den. Det kanske också gör att du kan välja en lättare lunch. En av Mosleys favoriter lär ska vara Misosoppa. Här är en väldigt kalorisnål men ändå matig och mättande variant på det.

Misosoppa med champinjoner & räkor

Bild på Misosoppa med champinjoner och räkor enligt recept från Mosleymetoden i praktiken

1 portion av den här misosoppen innehåller cirka 69 kalorier. Receptet på den kalorisnåla misosoppan hittar du här.

Annons

Så kan en middag se ut med 800-fastan

Visst kan man äta ungefär det man brukar även om man snålar lite mer med kalorierna. Tacos, till exempel, går alldeles utmärkt att äta – med lite modifiering förstås. Här är recept på en riktigt god tacoinspirerad middag att njuta av.

Kryddig tacofärs i salladsblad

Kryddig tacofärs i salladsblad enligt recept från Mosleymetoden i praktiken

1 portion av den här taco-måltiden ger ett totalt intag på cirka 340 kalorier. Receptet på kryddiga tacos hittar du här.

Recepten är hämtade ur boken Mosleymetoden i praktiken, av Clare Bailey och Justine Pattison.

Boken Mosleymetoden i praktiken

Foto: TT, Smith & Gilmore/Bonnier Fakta

Annons