Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

8 livsmedel du ska äta MER av när du är stressad

08 jan, 2021 
inlags kronärtskocka med vilök i burk
Genom att fylla på med mer av vissa livsmedel kan du minska risken för de negativa följderna av långvarig stress. Den här maten ska du äta mer av!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Att långvarig, kronisk stress tär på kroppen är väl känt. Samtidigt är det svårt att slippa stress helt och hållet. Däremot går det att minska risken för stressens följdverkningar. Träning är ett sätt, men vad du äter spelar också en roll. Särskilt viktigt är det att fylla på med de näringsämnen kroppen förbränner mer av vid stress, framförallt ett flertal B-vitaminer och magnesium. Här är några exempel på sådant du kan äta mer av när livet går på högvarv:

1. Mangold

Magnesium har en stor betydelse för hur din kropp svarar på stress. Samtidigt är det också det mineral kroppen förbrukar mest av när vi är långvarigt stressade. Låga nivåer av magnesium kopplas bland annat till panikattacker och ångest. Genom att äta mer mangold tillför du mycket magnesium – 175 gram av de gröna bladen ger dig 36 procent av dagsbehovet av magnesium.

2. Kronärtskocka

Kronärtskockan är fulladdad med prebiotiska fibrer, som fungerar som mat för de goda bakterierna i tarmen. Numera vet man att tarmen och hjärnan ”pratar” med varann och att det finns en koppling mellan prebiotika och ett bättre humör. Genom att äta fem gram mer probiotika per dag kan man minska ångest, stress och depressiva symtom, visar studier.

Annons

3. Ägg

Kolin är ett livsnödvändigt B-vitamin som det finns mycket av i ägg. Det har visat sig särskilt viktigt för hjärnans olika funktioner. Det har också visat sig höja prestationsförmågan. Ägg ger dig också de flesta näringsämnen du behöver varje dag. En vitaminbomb, alltså!

4. Broccoli

Broccoli är inte bara rik på magnesium och folat, det innehåller också mycket sulforafan, ett svavelämne som har både en lugnande och antidepressiv effekt. Knappa 200 gram kokt broccoli ger också ett stort tillskott av vitamin B 6. Ett ökat intag av B 6 minskar risken för ångest och depression hos kvinnor, visar en studie.

5. Kimchi

Fermenterade grönsaker som kimchi innehåller probiotika, levande, goda bakterier. Forskning har visat att fermenterade livsmedel reducerar stress och oro. Man har också sett att personer som äter mer fermenterad mat är mindre ängsliga i sociala sammanhang. Förklaringen är att de goda bakterierna i tarmen har en direkt påverkan på vårt humör.

Annons

6. Inälvsmat

Lever och njurar från ko och kyckling är sprängfyllda av B-vitaminer som B 12, B 6 och folat, som är viktiga för kroppens förmåga att hantera stress. Bland annat är de nödvändiga för att vi ska kunna tillverka de signalsubstanser som styr vårt humör. En liten skiva lever (85 gram) ger över 50 procent av dagsbehovet av vitamin B 6 och folat – och mer än det dubbla dagsbehovet av 2000 B 12.

7. Kikärter

Kikärter är fulla av just de mineraler kroppen kan få brist på vid långvarig stress, nämligen zink, magnesium, mangan och selen. De är också rika på ämnet L-tryptofan som behövs för att vi ska kunna bilda de signalsubstanser som styr vårt humör. En kost med mycket kikärter kopplas ihop med en bättre hjärnfunktion, bland annat ökar den mentala prestationsförmågan.

8. Vitlök

Precis som broccoli är vitlök rikt på viktiga svavelämnen. I vitlök finns särskilt ett av de ämnen som behövs för att vi ska kunna bilda ämnet glutation. Glutation är en mycket viktig antioxidant som finns i varje cell i kroppen. Den är också viktig när det gäller vår förmåga att hantera stress.

Källa: Healthline.com

Foto: TT

Läs mer:

15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Smarta övningen som hjälper dig att stressa ner – på bara några minuter

Ditt öronvax avslöjar hur stressad du är

Stressad av din personlighet? Här är 7 olika stresspersonligheter

Annons