FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Sommarutmaning: Känna in kroppen och bara vara

05 jul, 2023 
kvinna i naturen som sträcker ut armarna
Varje månad kommer MåBra med en utmaning till alla läsare. Den här gången utmanar editionschef och träningsredaktör Sandra Hiort . Hon är legitimerad PT , kostrådgivare och stresspedagog. Här är hennes medskick in i sommaren!
Annons

För många är sommaren en tid på året då vi får vara lite lediga. Vilket gör nu till ett ypperligt tillfälle att pausa och kanske bryta upp lite med vardagsbestyren. Därför vill MåBra:s Sandra Hiort utmana er att öva på att känna in kroppens behov – och njuta av att bara vara. Det kan göra underverk för hälsan!

Utmaning – öva på att känna in kroppen

Varför: Kroppen är lätt att ta för given, så länge den fungerar som den ska. Ofta är det inte förrän vi får ont någonstans som vi blir uppmärksamma på att vi till exempel kanske borde ha tränat mer styrka och rörlighet, borde ha tänkt mer på arbetsställning, eller liknande. Genom att stämma av hur kroppen känns, då och då, kan vi upptäcka stelheter och svagare punkter i bättre tid. Och hinna försöka göra någonting åt det innan det går för långt.

kvinna stretchar i gräset

Gör så här: Testa till exempel din rörlighet med de här tre övningarna. Känn efter ordentligt i kroppen hur det känns och var det känns när du gör de olika rörelserna. Kanske känner du dig extra stel i något område, som du kommer att vilja jobba med att mjuka upp lite sen.

Annons
  1. Kan du böja dig fram och ”knyta skorna”, det vill säga fälla fram överkroppen och nå dina fötter med händerna – utan att böja på ryggen? Utan att det gör ont eller tar emot ordentligt någonstans?
  2. Kan du komma ner till huksittande utan att behöva lyfta på hälarna? Kan du även komma ner ganska enkelt, med relativt rak rygg?
  3. Kan du göra övningen bordet utan att det känns jobbigt att komma in i den? I bordet sitter du på rumpan, sätter i fötter och händer i golvet (fingrarna ska peka framåt) och lyfter upp rumpan så du bildar formen av ett bord.

Tips!

Tar det emot i någon av rörelserna så öva på att göra dem men inte gå fullt ut. Är det de två första övningarna som tar emot mest så jobba med att sträcka ut kroppens baksida, du kan till exempel göra framåtböjningar där du står med fötterna i höftbredd och fäller överkroppen framåt. Låt armarna hänga och gunga gärna lite sida till sida. Vill du öva på att sitta på huk kan det hjälpa att sätta något under hälarna så de kommer upp lite från golvet. Om det är tredje övningen som tar emot mest så jobba med att mjuka upp axlarna. Gör tillexempel övningen men gunga upp och ner ed rumpan så du är i konstant rörelse. Styrketräning är också bra för rörligheten.

Extra utmaning i sommar – bara vara i naturen

Varför: Vi mår bättre när tillbringar tid utomhus, det är vetenskapligt bevisat – många gånger om. Att röra sig i naturen har positiva hälsoeffekter både fysiskt och mentalt. Men att bara vara i naturen, i stilla enkelhet, ger oss både avkoppling och återhämtning. Vilket de allra flesta av oss verkligen kan behöva mer av. När vi tillbringar tid i naturen minskar stressen, vi stärker vår kognitiva förmåga och får bättre psykisk hälsa. Det finns forskare som sträcker sig till att påstå att vi både skulle bli lyckligare om vi hade en starkare koppling till naturen och känna mer livskraft. Det behövs inte heller många minuter i naturen för att det ska göra skillnad.

kvinna mediterar i skogen

Gör så här: Det här behöver verkligen inte bli ett heldagsprojekt, om du inte vill det förstås. Fånga möjligheter i att njuta av naturen små stunder. Du kanske vill dricka ditt morgonkaffe på en trappa i morgonsol, till exempel. Och ta en promenad på lunchen och stanna till på en parkbänk och andas några extra djupa andetag. Eller så gör du en avstickare ut i skogen och sätter dig på en stubbe eller liknande och bara tar in det du ser omkring dig en stund.

Foto: Peter Assarsson, TT

Annons