Så testar du nya hälsotrenden – stubbsittning
Bosse Rosén beskriver sig som ambulanssjukvårdaren som klev ut i det gröna och skapade en grön friskvårdsrörelse, utemaningen. Syftet är att råda bot på naturbrist och minska stress och stillasittande.
– Som ambulanssjukvårdare såg jag mycket ohälsa som kunde ha undvikits om man bara hade varit mer rädd om sig, säger Bosse Rosén.
Se även: 5 livsfrågor som gör dig friskare
Bosse har kurser i stubbsittning
Enligt honom kan naturen fungera som ett vaccin mot ohälsa.
– Själv går jag ut i naturen varje dag och sitter stilla i tio minuter. Jag undrade varför inte fler gör något så enkelt som har så stor effekt. Jag kallar det för stubb- sittning, även om du inte behöver någon stubbe.
Hans tankar har mynnat ut i kurser i stubbsittning – och även ett SM.
Så vad är grejen med att sitta stilla i naturen, vad är det som händer i kroppen?
Att vara i naturen minskar stressen i kroppen
– En studie från USA visar att stubbsittning tre gånger i veckan under åtta veckor minskar stresshormonet kortisol med mer än 20 procent. Fast de kallade det inte stubbsittning utan "nature experience", säger Bosse Rosén.
I studien fick försökspersonerna helt enkelt gå ut i naturen och sitta stilla i minst tio minuter. De gjorde inga andnings- eller tankeövningar, utan satt rätt upp och ner och gjorde ingenting.
– Det här får också blodtryck och puls att gå ner. När vi gör ingenting får dessutom vår ”analyshjärna” vila och det ger oss mer energi efteråt.
Anordnar SM i stubbsittning
Bosse Rosén valde helt enkelt att kopiera upplägget i den amerikanska studien. Resultatet blev metoden stubbsittning. Sedan 2017 anordnar han även SM i stubbsittning där man ska sitta stilla i 30 minuter.
– Ju längre man sitter, desto större effekt har stubbsittning. Man hinner tömma hjärnan på tankar och får syn på helt nya tankar. Men det räcker med tio minuter för att de flesta av oss ska gå ner i varv.
Han berättar att stubbsittning också ger oss tid att reflektera över vår plats i tillvaron.
– Det stärker vår känsla av samhörighet i ett större sammanhang. Jag hoppas att det gör oss mer rädda om natur och miljö.
Så blir du en stubbsittare
- Sikta på att komma ut i naturen i tio minuter minst tre gånger i veckan. Lämna krav och måsten hemma.
- Leta upp en plats i naturen och var stilla. Det behöver inte vara just en stubbe, en sten eller en bänk går lika bra.
- Gör ingenting. Du ska inte träna eller prestera. Se stubbsittningen som meditation utan meditation.
- Du behöver inte andas eller tänka på ett visst sätt. Låt tankarna fara, de kommer att stillna automatiskt.
- Låt även mobilen vila. Sätt gärna en timer på tio minuter, men det är allt du ska göra med mobilen.
- Ta naturlig hjälp av naturen för att fokusera, titta på hur ljuset skiftar eller på löv som fladdrar.
- Gå ut även om det regnar eller blåser. Det bygger upp en motståndskraft och lär dig att hantera jobbiga situationer bättre.
- En stubbsittning är skönt. Men det är kontinuitet som kommer att ge effekt.
Därför mår vi bra av naturen
I naturen utsätts vi för fytoncider, ämnen som växter utsöndrar som ett skydd mot insekter. Enligt japanska och koreanska studier kan växternas fytoncider ha en stimulerande effekt på människans immunförsvar.
En annan teori är att vi har utvecklats från naturen och att vår hjärna är anpassad för den miljön, Hjärnan kan koppla av, bland annat tack vare de mönster vi ser i träd, blad och så vidare. Mönstret säger till vår hjärna att vi är hemma,
Bäst effekt på minnet får den som varit ute i en “riktig” skog eller ett naturreservat. Men även att vistas i en park ger effekt! 40 minuters vistelse i skogen räcker för att få ner puls och blodtryck, visar en svensk studie på utbrändhet.
Läs mer på: utemaningen.se. Källa: Forskning & Framsteg