6 effektiva sätt att motverka bukfettet som kommer i klimakteriet

så blir du av med bukfettet i klimakteriet

Klimakteriet slår till och hormonbalansen får sig en känga som ofta leder till att vi kvinnor plötsligt lägger på oss lite extra vikt. Och ofta på magen, så kallat bukfett.

TV: På väg in i klimakteriet för tidigt – så vet du
1:42

Efter reklamen: TV: På väg in i klimakteriet för tidigt – så vet du

(1:42)

Slå på ljud

För en del är det ingen stor grej – man kan förstås lika gärna välja att omfamna sin kropp som den nu är och gå vidare i livet. Andra har svårare att känna igen sig och vill försöka hitta tillbaka till kroppen som den var tidigare.

Det är vanligt att få mer bukfett i klimakteriet

Just bukfett vet vi ju däremot att det kan vara bra att hålla lite koll på, då det finns sjukdomar som man i högre rad riskerar drabbas av om man har för mycket av det.

Att man får mer bukfett, utöver värmevallningar, humörsvängningar och allt annat man ska stå ut med, beror på att östrogennivåerna sjunker, liksom ämnesomsättningen. Det gör också att det blir svårare att gå ner i vikt, inte minst runt magen.

Pernilla Wahlgren om klimakteriet: “Plötsligt har man gått upp tio kilo"

6 sätt att motverka bukfett som kommer i klimakteriet

Skulle man vilja motverka bukfettet så tipsar Pamela Peeke som skrivit Body for Life for Women om några knep att ta till. Självklart ska du också stämma av med din läkare om du upplever besvär av klimakteriet.

1 Testa Thai chi

Tai chi och qui gong, där man rör sig långsamt i vad som liknar meditativa rörelser har visat sig effektivt mot bukfett.

I en studie var det lika effektivt att träna tar chi som att träna kondition och styrketräning under 12 veckors tid. Det här gällde personer som passerat 50.

2 Ät hälsosamt fett

Hälsosamma vegetabiliska fetter från nötter och växtolja gör oss både mätta och är nödvändiga, inte minst för att våra hormoner ska fungera optimalt. Välj bra fetter och undvik transfetter.

3 Ta det lugnt och sov mer

Om du sover dåligt så försök komma in i bra sömnvanor, det kan göra stor skillnad för vikten. Det kan också stress göra.

Om vi stressar för mycket, och/eller sover för lite så får kroppen inte återhämta sig och fungerar inte som den ska. Bland annat lagrar kroppen mer fett som följd till det. Vi blir också hungrigare och mer sugna på fett och sött.

kvinna med bukfett i klimakteriet

4 Stå istället för att sitta

Ju mer du rör dig desto mer kommer du att förbränna. Ett sätt att bränna lite extra kalorier är att inte sitta mycket under dagen. Att undvika stillasittande har dessutom fler hälsofördelar.

Kanske kan du gå runt medan du har telefonmöten, dansa lite framför tv:n istället för att sjunka ner i soffan eller gå en extra sväng när du ska hämta något.

5 Träna oftare och hårdare

Blanda konditionsträning och styrketräning och lägg dig på en nivå så att du hela tiden utmanar dig själv – utan att ta i för hårt.

Om du har svårt att komma igång med träning så hitta något som fungerar för dig – en aktivitetsklocka, en PT, någon rolig träningsform …

7 tecken på att du är på väg in i klimakteriet

6 Dra ner på snabba kolhydrater

Vi behöver kolhydrater, men är det någonting vi brukar kunna dra ner på när man ser på vår kost i helhet så är det ofta kolhydrater. Speciellt snabba kolhydrater som inte ger så mycket mättnad.

Det finns också forskning som visar att det faktiskt är effektivt att dra ner på just kolhydrater för att minska viktökning i klimakteriet.

En annan sak man kan se över är sina portioner generellt. Det är lätt att äta lite extra för att det är gott men man kan testa att en period fokusera på att bara äta det kroppen behöver.

Källa: Everyday Health Foto: TT

Se också: Så föryngrar du huden med tio år
1:03

Efter reklamen: Se också: Så föryngrar du huden med tio år

(1:03)

Slå på ljud

Utvald läsning