HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

9 otippade tecken på att du är i klimakteriet

18 okt, 2021 
Kvinna som fått en vallning.
Alla kvinnor upplever klimakteriet olika. Men det finns några tecken på att du är på väg mot eller redan är inne i klimakteriet. Här är vanliga tecken men också lite mer otippade saker som händer.
Annons
Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

Klimakteriet, eller övergångsåldern, är en naturlig del av åldrandet. Vid den här tidpunkten minskar äggstockarnas funktion, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras.

Vissa märker inte av klimakteriet alls medan andra får tydliga symtom på att något i kroppen förändrats. Anledningen till att man kan få klimakterierelaterade besvär är för att antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut.

De som är kvar är inte lika bra på att bilda östrogen, vilket är det som förändrar hormonbalansen i kroppen. Östrogen påverkar många olika organ i kroppen.

9 oväntade saker som händer vid klimakteriet

Man brukar säga att klimakteriet börjar ungefär fem år innan man haft sin sista mens och fortsätter till ungefär fem år efter sista mensen.

Annons

I genomsnitt inträffar menopausen vid 51 års ålder. Men då det är ett genomsnitt kan man alltså ha sin sista mens alltifrån 40 till 57 års ålder.

1. Oregelbunden mens

Ett av de första tecknen på att man kommit in i klimakteriet brukar vara att mensen blir oregelbunden. Därefter kan det ta ungefär mellan tre till fyra år innan sista mensen kommer, den så kallade menopausen.

Perioden med oregelbunden mens brukar man kalla för förklimakteriet eller preklimakteriet. När man sedan haft sin sista mens brukar det kallas för postklimakteriet. Då får många fler symtom än tidigare.

2. Kylvallningar

Många har nog hört talas om att man vid den här tidpunkten i livet kan drabbas av värmevallningar. Men visste du att kylvallningar också är ett symtom?

Kylvallningar brukar oftast komma efter en värmevallning. Då fryser man och det kan upplevas som frossa.

Anledningen till att man får kylvallningar eller värmevallningar beror på att kroppens reglering av temperaturen kommer i obalans när mängden hormon förändras.

Annons

Oftast pågår vallningarna i omkring tre minuter, men det kan handla om allt från några sekunder till en timme.

3. Hjärtklappning

En del kvinnor upplever att de lättare får hjärtklappning under klimakteriet. Ofta sker det i samband med att man fått en värmevallning.

Under klimakteriet innan man fått sin sista mens blöder man ofta rikligare än tidigare. Detta kan göra att man får järnbrist vilket också kan orsaka hjärtklappning.

4. Mindre sexlust

Många upplever att de får mindre lust till sex under klimakteriet. Det kan bero på att äggstockarna tillverkar mindre hormoner som påverkar sexlusten men det kan också bero på att man inte mår bra i övrigt på grund av omställningarna för kroppen.

Även om man faktiskt känner sig sugen på sex kan det upplevas mer besvärligt än vanligt då vävnaderna i slidan blir tunnare och torrare.

5. Torr hud och torra ögon

Ofta får man höra att torra slemhinnor i underlivet är ett tecken på att man nått klimakteriet, och det kan det vara.

Annons

Men alla slemhinnor påverkas. Man kan till exempel också uppleva torra ögon, torrhet i munnen och torrare hud.

6. Värre eller väldigt långdragen PMS

Många kvinnor beskriver förklimakteriet som en tid med PMS som inte går över. Det är vanligt att uppleva humörsvängningar, ömma bröst, trötthet, ont i kroppen och vallningar. Det kan lätta veckan före ägglossningen men sedan vara samma visa igen.

Har man lidit av PMS innan klimakteriet kan det bli värre när östrogennivåerna fluktuerar än mer. Det är vanlig att känna sig lättirriterad och nära till ångest. Även över sådant som man tidigare inte känt så inför.

7. Sömnproblem

Problem med sömnen är vanligt under klimakteriet. Det kan handla om till exempel nattliga svettningar, ångest eller smärtor i kroppen som håller en vaken.

Men det kan också vara svårare att somna överlag utan att man kan finna någon förklaring till varför.

8. Kroppens fettfördelning förändras

Var i kroppen som fett lagras förändras under klimakteriet. Innan lagras det mesta på låren, över rumpan och på höfterna medan det efteråt lagras mer fett inne bland organen och runt midjan.

Annons

Det betyder inte att man nödvändigtvis ökar i vikt, men det kan vara värt att ha i åtanke då så kallat bukfett ökar risken för flera sjukdomar. Det kan vara bra att tänka lite mer på sin vardagliga motion under och efter klimakteriet.

9. Lättare att få infektioner

Musklerna kring slidan och urinröret åldras och blir svagare vid tidpunkten för klimakteriet. Det kan därför läcka urin vid plötsliga rörelser som att man hostar, nyser eller skrattar.

Surhetsgraden i slidan förändras också vilket gör att man kan få besvär med flytningar som luktar illa och kan bli mer mottaglig för infektioner.

Till exempel är det lite lättare att drabbas av urinvägsinfektion.

Sök hjälp om det går ut över livskvaliteten

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är meningen att du ska gå med besvären om de påverkar din livskvalitet.

Sök hjälp hos en läkare om du inte hittar någon metod som underlättar besvären. Det finns hjälp att få!

Källa: The Sun, 1177 Vårdguiden

Foto: TT

Annons