SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så ofta ska du tvätta dina kläder – plagg för plagg

24 aug, 2021 
Kläder i tvättmaskin.
Hur ofta man ska tvätta sina kläder väcker nästan alltid debatt oavsett vem man diskuterar med. Så vad gäller egentligen?
Här kommer de senaste rönen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan oftaBrand logo
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

Det är varken bra för miljön eller för våra kläder att tvätta dem för ofta. Men man vill ju samtidigt ta bakterier, lukt och fläckar i beaktning. Så hur ofta ska man egentligen tvätta sina kläder?

Nyligen släppte den brittiska konsumentrådgivningsorganisationen Which? en tvättguide som går igenom hur många gånger man kan använda olika klädesplagg innan man bör tvätta dem, vilket The Sun rapporterat om.

Givetvis kan plaggen behöva tvättas tidigare eller senare beroende på om man burit dem hela dagen eller inte, fläckar och dålig lukt.

Men här kommer en riktlinje för när du bör tvätta de olika plaggen för att undvika bakterieansamlingar.

Se ocksåså snuskiga är dina kuddar – fler bakterier än toalettsitsen.

Annons

Trosorna ska tvättas efter varje användning

Den här punkten är nog de flesta överens om. Ett par trosor kan innehålla miljoner bakterier och man vill ju helst inte att de härjar bland de intima delarna.

Även om man tvättar trosorna efter varje användning så har det också diskuterats huruvida man måste byta ut dem efter ett tag. Men det finns ingenting som tyder på att äldre underkläder per automatik skulle öka risken för underlivsinfektioner.

Bh:n kan tvättas efter 2–3 användningar

Bh:n sitter också väldigt nära kroppen men inte lika intimt som trosorna. Du kan därför använda den minst två gånger (men max tre) innan du slänger den i tvätten.

Det skonsammaste är att tvätta bh:n för hand så att den behåller formen och kan användas länge. Men tvättmaskinen är också fullt acceptabelt.

Träningskläderna bör tvättas efter varje användning

En del tvättar träningskläderna efter varje pass medan andra väntar med att göra det. Varje gång man bär sina träningskläder ansamlas bakterier, särskilt om de sitter tajt eller nära inpå huden. Och hur mycket älskar inte bakterier fukt?

Annons

Det spelar ingen roll om man svettats mycket eller lite, träningskläderna ska helst tvättas efter varje omgång.

Badkläderna ska tvättas efter varje användning

Badkläder tillhör ju lite samma kategori som trosor men är ju också blöta och fuktiga länge. Även om man fått lära sig att man ska skölja ur dem direkt efter sol och bad så räcker det inte för att få bort bakterier.

Lägg åtminstone till tvål till ursköljningarna om du inte vill tvätta dem i maskin för att spara tyget.

T-shirten bör tvättas efter 1–2 användningar

Det här är en väldigt omdebatterad fråga. T-shirten sitter nära kroppen, men hur nära egentligen är en bedömningsfråga. En del vill byta tröja varje dag medan andra kan använda samma i flera dagar med gott samvete.

Men rekommendationen är alltså att man använder den max två gånger innan man slänger den i tvätten.

Klänningen bör tvättas efter 1–3 användningar

Klänningar tillhör lite samma kategori som t-shirtar. De sitter nära kroppen och finns i många modeller från tajta till lösare. Hur äcklig man personligen tycker att den blir är väldigt individuellt.

Annons

Beroende på hur tajt den sitter och hur mycket man svettas kan man använda den upp till tre gånger innan den räknas som sunkig, enligt rekommendationerna.

Pyjamasen kan tvättas efter 3–4 användningar

En del sover med sin pyjamas flera nätter i rad medan andra tycker att det är fräschare att byta ut den varje dag.

Tre nätter är det lugnt att använda samma pyjamas, men efter max fyra bör den få sig en tvättomgång för att få bort svett, hudceller och bakterier.

Hur ofta ska man tvätta tjocktröjor?

Tjocktröjor eller koftor bärs ofta utanpå andra kläder som vi ofta vill slänga i tvätten tidigare. Vi tar också oftare av oss dem under dagen.

Därför kan du tvätta dessa mer sällan och lugnt använda tjocktröjan mellan fem till sex gånger innan den behöver tvättas. När det gäller jackor räcker det med en till två gånger per säsong.

Kjolar kan tvättas efter 5–7 användningar

Vi byter trosor varje dag och väldigt ofta är kjolar luftiga. Men även om de inte är det så kan man gott använda dem fem gånger, men max sju, innan man behöver tvätta dem.

Annons

Vi svettas generellt inte lika mycket kring benen och bakterierna är dessutom längre ifrån vår mun och näsa.

Läs också: Hacket som visar hur smutsig din tvättmaskin egentligen är

Hur ofta ska man tvätta jeans?

Det finns väldigt mycket åsikter bland jeansentusiaster, experter och lekmän gällande hur ofta man ska tvätta sina jeans. Det kan handla om alltifrån aldrig till att man ska tvätta dem varje dag. De behöver absolut inte tvättas varje dag men bör absolut tvättas.

Enligt de nya rönen kan man bära dem mellan sex till tio gånger innan det är dags.

Se också – Så smutsiga blir dina handdukar så snabbt.

Källa: Whish?, The Sun, MåBra

Foto: TT

Annons