SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Så snuskiga är dina kuddar – fler bakterier än toalettsitsen

26 aug, 2021 
En möglig kudde full av bakterier.
När tvättade du dina kuddar och örngott senast? En vanlig kudde som du sover med varje natt kan innehålla fler bakterier än toalettsitsen. Det kan vara direkt hälsofarligt att inte tvätta kuddar och örngott, enligt experter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan oftaBrand logo
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

Det är ett måste att tvätta våra kuddar, täcken och sängkläder. Även om många är väl medvetna om det så kan det vara en jobbig uppgift att utföra och det skjuts lätt på framtiden.

Men försök att åtminstone få till en tvätt av sängkläderna varannan vecka, även om varje vecka är det bästa.

Kudden är full av bakterier, kvalster och svamp

Våra mysiga, fluffiga och härliga kuddar som vi sover på kan dessvärre vara riktiga bakteriebomber. Förutom bakterier kan de också innehålla miljontals med svampsporer och mängder av kvalster.

Enligt experter på hälsosajten Web MD, den amerikanska motsvarigheten till 1177 Vårdguiden, kan det vara direkt hälsofarligt att inte tvätta sina kuddar (och sängkläder).

Fler bakterier på kudden än på toalettsitsen

Ett otvättat örngott kan innehålla upp till tusen gånger fler bakterier än en toalettsits, enligt en studie som Business Insider berättar om.

Annons

Sajten Web MD drar det snäppet längre och berättar om laboratorietester av kuddar som inte tvättas på en vecka där forskarna fann att de innehöll 17 000 gånger fler kolonier av bakterier än prover tagna från en toalettsits.

Kvalster stortrivs på kudden och i sängen

Varje natt tappar vi omkring 15 miljoner hudceller och utsöndrar omkring 1,5 deciliter svett, enligt sajten Leva&Bo. Det gör att kvalster stortrivs i sängen då de gillar både hudceller, fukt och mörker. Eftersom en stor del av svetten kommer från huvudet kan kudden bli extra utsatt.

Kvalster är en vanlig anledning till allergiska besvär framför allt på morgonen och de hudceller vi tappar under en natt räcker till att föda miljontals.

Miljontals med svampsporer på kudden

En typisk kudde kan innehålla miljontals svampsporer varav upp till 16 olika sorters svamp, enligt en studie. En del av dessa kan försämra besvären vid astma och orsaka eller förvärra allergier.

Annons

Även om det är ovanligt att bli sjuk av sina kuddar så visar detta ändå på att de förtjänar en tvättomgång då och då.

Otvättade kuddar och örngott kan ge sämre hy

Förutom bakterier, svampar och kvalster kan otvättade örngott också innehålla oljor och produktrester från håret och ansiktet. Varje natt återapplicerar vi dessa i ansiktet vilket riskerar att täppa till porerna och orsaka finnar och plitor.

Om du plötsligt fått sämre hy kan det därför vara värt att prova att tvätta örngotten oftare för att se om det blir bättre. Dermatologen rekommenderar att byta örngottet varannan dag.

Så ofta ska du tvätta örngott och kuddar

Genom att använda ett kuddöverdrag under örngottet kan man hjälpa till att hålla själva kudden fräschare, förutsatt att du tvättar det också såklart.

Råden för hur ofta man ska tvätta sängkläder ser lite olika ut beroende på vem man frågar. Men en riktlinje brukar vara att örngott, kuddöverdrag och övriga sängkläder bör bytas åtminstone varannan vecka, men helst varje.

Själva kudden bör tvättas åtminstone två till tre gånger om året och vädras så ofta man bara kan.

Man bör också byta kudde oftare än man kanske tror. Många experter hävdar vartannat år. Men utgå ifrån om kudden blivit väldigt missfärgad eller klumpar sig trots att du tvättat och torktumlat enligt tvättråden.

Källa: Leva&Bo, Business Insider, Web MD

Foto: TT

Annons