SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför ska du alltid torka tvätten utomhus - 5 viktiga skäl

07 aug, 2020 
AvJohanna Bengtsson
tvätt hänger på lina
Dags för en ny, hälsosam vana - häng ut tvätten! Det finns nämligen flera skäl att torka tvätten utomhus, året om.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Forskning visar att det finns en hälsorisk med att torka kläder på torkställning inomhus. Anledningen är att luftfuktigheten i ditt hem ökar markant när dina kläder torkar. En omgång tvätt kan höja luftfuktigheten i ett rum med 30 procent.

Och vad trivs i fuktiga miljöer? Jo, mögel, bakterier och kvalster – sådant som vi absolut inte vill ha i våra hem. Särskilt noga ska man akta sig för mögelgruppen Aspergillus.

– Hos personer med astma, försvagat immunsystem som cancerpatienter, AIDS-sjuka eller personer med autoimmuna sjukdomar kan möglet orsaka kronisk skada på lungor och bihålor, som ibland är dödlig, säger professor David Denning på nationella Aspergillosis-centret i Manchester till RTE.

Se ocksåenkla knepet som torkar din tvätt på nolltid (i torktumlaren).

Doftar godare ute – enligt studie

Du vet den där fräscha, unika doften av självtorkade kläder som fladdrat i vinden och som luktar alldeles, alldeles underbart?

Den doften går bara att få utomhus, visar ny forskning.

Torka tvätt utomhus
Torka dina kläder utomhus från och med nu. Det är hälsosamt och ger en magisk doft till tyget!

Enligt studien, gjord av danska forskare, är själva tork-metoden hemligheten bakom doften.

Forskarna tvättade bomullshanddukar på samma sätt och lät de sedan torkas inomhus, utomhus utan sol och utomhus utsatta för direkt solljus. Det sistnämnda, solljuset, visade sig vara magin bakom doften.

Annons

– När solen träffar den våta handduken inträffar kemiska reaktioner. Molekylerna som gömmer sig i bomullstyget omvandlas till dofter, säger kemisten och doktoranden Malte Frydenlund, till DR.

Men hur gör man på vintern, kan man torka kläderna ute då också?

Ja, så länge det inte regnar eller snöar så kan man faktiskt torka tvätt utomhus året runt, alltså även på vintern. Under en kall, torr dag torkar tvätten snabbare än under en varm och fuktig dag, speciellt om kläderna hänger i direkt solsken.

Fler skäl att torka utomhus

Behöver du fler anledningar att börja torka tvätten ute från och med nu? Varsågod!

  • Värna om miljön. En väldigt viktig anledning för vår miljö är att du slipper använda el till torktumlare och torkskåp. Låt vinden göra jobbet!
  • Tvätten blir rakare. Inomhus trängs kläderna på en klädställning och knölas ihop eller ännu värre, knycklas ihop i torktumlaren. När du hänger kläderna på en stor ställning utomhus får de chans att tyngas ner och torkas raka.
  • Kläderna håller längre. Om du hänger upp kläderna att självtorka i vinden håller de automatiskt längre och blir mindre slitna än när du torktumlar dem.

Källa: Svt nyheter, RTE, Land Foto: TT

LÄS MER:

13 tvättmisstag du ska sluta med nu

Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa 5 hälsofaror

Är dina underkläder så rena som du tror? Så tvättar du på rätt sätt!

Annons