SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Experten varnar: Tvätta INTE underkläderna så här – blir "bakteriesoppa"

02 jun, 2020 
Så tvättar du underkläderna på rätt sätt
Att tvätta underkläder på fel sätt kan ge mer bakterier än vi vill ha. Här är några saker att tänka på för att få dem rena – på riktigt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det må stå 40 graders fintvätt på tvättlapparna i dina trosor men att följa dem tvättråden kan vara ohygieniskt. Det menar hygienexpertern Lisa Ackerley:

– Om du stoppar någonting som är fullt av bakterier i tvättmaskinen kommer bakterierna bara blandas runt och skapa en ”bakteriesoppa” – om du inte gör någonting för att döda dem, säger hon till Daily Mail.

Plagg kan se rena ut men innehålla mycket bakterier

Dels handlar det om att vi kan behöva tvätta varmare för att ta kål på bakterierna, dels att se till att tvätta på rätt sätt – i en ren tvättmaskin.

Lisa Ackerley menar att trosor kan innehålla miljoner av bakterier. Att tvätta dem tillsammans med annan tvätt, som till exempel kökshanddukar, på för låg temperatur skulle enligt hygienexperten kunna göra oss sjuka.

Läs också: så snuskiga är dina kuddar – fler bakterier än toalettsitsen.

Tvätta på rätt temperatur och låt torka ordentligt

Viktigast för att hindra ”bakteriesoppa” är att tvätta på hög temperatur och att tvätten får torka ordentligt efteråt. Kan man tvätta på 90 grader så är det allra mest effektivt. En annan sak att tänka på är, enligt hygienexperten, att inte blanda till exempel underkläder och städ-, och köks-textiler.

Annons

Tillverkare av underkläder och andra kläder kan sätta tvättråd med försiktighet, trots att kläderna tål att tvättas i högre temperaturer. Det gäller framför allt plagg i bomull som tvättexperter ofta förespråkar att man tvättar i 60 grader.

Finare material, som silke, kan däremot vara känsligt för temperaturer och bör inte tvättas för varmt. Å andra sidan så kan den typen av material också lättare släppa ifrån sig bakterier än till exempel bomull. De kan alltså lättare bli rena även vid lägre temperaturer.

Enligt Konsumentföreningen var 60 grader vanliga rekommendationer förr att underkläder skulle tvättas i 60 grader men de menar att tvättmedelstillverkare idag säger att tvätten kan bli ren även om vi tvättar i lägre temperaturer. De menar också att vi för att säkerställa att tvätten blir bra ska fokusera på att hålla tvättmaskinen fräsch.

Rengör tvättmaskinen mellan tvättarna

För att säkerställa att kläderna blir ordentligt rena är det alltså också en bra idé att rengöra tvättmaskinen mellan tvättarna. Tänk på att någon gång i månaden:

  • Tvätta maskinen tom på 90 grader.
  • Göra rent filter ordentligt.
  • Rengöra doseringsfacken för tvätt- och sköljmedel.
  • Torka av luckan och gummiytor på maskinen.

Du kan också lämna luckan öppen efter tvättar för att minska risken för att bakterier ska gro.

Källa: Daily Mail

LÄS MER:

5 anledningar till att göra eget sköljmedel

Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa 5 hälsofaror

Därför bör du tvätta träningskläderna efter varje pass

Så ska du tvätta för att undvika coronaviruset

Annons