Så sällan tvättar britterna sina lakan – du kommer att bli chockad

24 aug, 2021 
En obäddat säng/ ett lakan med en fläck på.
Enligt rekommendationer ska du tvätta dina lakan mellan en gång i veckan till en gång varannan vecka. Nu visar en ny undersökning hur sällan britterna tvättar sina lakan – du kommer inte att tro dina öron.
Annons
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

Att tvätta sina lakan ofta är viktigt, inte bara för fräschhetens skull utan också för hälsan.
– Om du inte tvättar dina sängkläder ofta så riskerar du en infektion eller bara att känna dig och lukta oren, säger läkaren Aragona Giuseppe till Ladbible.

Se ocksåså ofta ska du tvätta dina kläder, plagg för plagg.

Ludd i torktumlaren och folk som drar över tiden är de minsta problemen...

Så sällan tvättar britterna

Enligt en engelsk undersökning av möbelföretaget Hammonds är det långt ifrån alla som följer denna rekommendation, trots hälsoriskerna. En undersökning gjord på 2000 britter visar att en tredjedel av deltagarna bara tvättade sina lakan en gång per år.

Svenskarna är inte heller felfria, det visar en undersökning från 2016 gjord av Yougov i samarbete med Metro. Enligt undersökningen uppgav mer än en tredjedel att de byter sängkläder mer sällan än två gånger i månaden, vilket är rekommendationen från Astma och Allergiförbundet.

Annons
Efter tio minuter låg det brunt vatten i den till synes rena maskinen …

Sängkläderna ska tvättas i minst 60 grader i en timme. Övriga sängkläder ska tvättas varannan månad. Man ska också undvika att bädda sängen det första man gör på morgonen, låt istället sängkläderna vädra en stund efter att du har sovit i dem en hel natt.

Se ocksåså snuskiga är dina kuddar – fler bakterier än toalettsitsen.

Konsekvenserna av att inte tvätta

Vad kan hända om man slarvar med lakanstvätten då, likt 30 procent av britterna? Jo, det kan till exempel leda till kraftig försämrad hud.

– Smutsiga bakterier på lakanen som förs över till din hud kan främja akne och andra hudproblem, säger Aragona Giuseppe.

Så ofta ska du tvätta

Lakan: En gång i veckan

Duntäcken, filtar och andra typer av täcken: Helst en gång varannan månad, men minst 2-4 gånger per år (kolla noga tvättråden på dina täcken och torka dem ordentligt innan du bäddar för att undvika instängd fukt).

Madrasskydd: Tvätta fyra gånger om året

Sängklänning: Var 3-6 månad

Psst! Passa på att dammsuga din madrass när du byter lakan för att suga bort damm och smuts.

Källa: MåBra

Inte bara kan smutsiga lakan leda till hudproblem utan i värsta fall till sjukdomar, det säger läkaren Oma Agbai till tidningen Women´s Health.

– Hudceller som ramlar av från din kropp varje dag och fastnar på dina lakan kan bli en grogrund för bakterier och kvalster, säger hon.

Se också – Så smutsiga blir dina handdukar så snabbt.

Foto: TT

Undvik 5 hälsofaror genom att tvätta dina lakan en gång i veckan
Undvik 5 hälsofaror genom att tvätta dina lakan en gång i veckan
Annons