Koll på trosornas livslängd? Så ofta behöver du köpa nya

trosor livslängd

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
2:00

Efter reklamen: 13 smarta tvättråd att börja med redan i dag

(2:00)

Har du ett gäng favorittrosor som hängt med i många år – och undrar om det börjar bli dags att byta ut dem mot nyare underplagg?

I så fall kan vi lugna dig med att så länge trosorna fortfarande är hela och fräscha – och givetvis tvättas efter varje användning – finns inget större behov av att handla nytt.

Det finns inget som tyder på att äldre underkläder per automatik skulle utgöra någon ökad risk för exempelvis allergiska besvär eller underlivsinfektioner. Börjar trosorna däremot tappa i elasticitet eller bli fulla av hål kan det däremot vara läge att byta ut dem.

För små trosor stänger in fukt

Detsamma gäller om de inte längre passar dig storleksmässigt. Bär du till exempel för små trosor kan de stänga in fukt som ökar risken för svamp och andra infektioner.

Om underkläderna blivit slitna, med söndernötta sömmar, finns också risk att de skaver mot den känsliga huden runt underlivet och orsakar små sår som ökar infektionsrisken, skriver Health.com.Välj rätt material

Vilket material trosorna är gjorda av spelar nästan större roll än hur gamla de är. Bomullstrosor är allra bäst, då de har bäst andningsförmåga och är minst benägna att stänga in fukt – till skillnad från syntetiska material såsom nylon och elastan.

Hur du tvättar underkläderna har också stor inverkan på såväl plaggens livslängd som din underlivshälsa. Var noga med att läsa på tvättrådslappen och se till att tvätta trosorna i tillräckligt hög temperatur för att ta kål på eventuella bakterier.

Häng gärna tvätten utomhus

Se också till att de blir ordentligt torkade, antingen i torktumlaren eller på tvättstrecket – och i det senare fallet är det allra bäst att hänga tvätten utomhus. När det gäller tvättmedel är parfymfria varianter klart bäst ur allergisynpunkt.

Men så länge dina favorittrosor sitter bra, tvättas enligt konstens alla regler och inte har några skavande sömmar är det alltså fritt fram att fortsätta använda dem.


Foto: TT

Redaktionens tips

5 saker som händer när du inte byter trosor varje dag

Är dina underkläder så rena som du tror? Så tvättar du på rätt sätt!

Därför ska du alltid torka tvätten utomhus - 5 viktiga skäl

Dela på: