Tecken på ”social baksmälla” – och hur du undviker att hamna där

Elaine Eksvärd och kvinna som ligger utmattad på soffan

"Introvert baksmälla" drabbar även extroverta efter pandemin. Foto: TT.

Vardagsproblemen du känner igen som introvert
0:36

Efter reklamen: Vardagsproblemen du känner igen som introvert

(0:36)

Slå på ljud

I närmare två år har många suttit isolerade eller haft begränsat antal sociala sammanhang att vistas i. Det är därför inte konstigt om man känner sig lite extra utmattad av att ses igen på arbetsplatser, skolor eller ute på barer och restauranger – våra hjärnor är inte längre vana att ta in så mycket intryck.

Här är fysiska tecken på att du övertrasserat ditt energikonto med socialt umgänge – och tips på hur du kan göra för att undvika att hamna där igen.

Introvert baksmälla – drabbar nu också extroverta?

Oftast är det introverta personer som drabbas av utmattningsliknande symtom som konsekvens av för mycket social kontakt. Däremot verkar pandemin gjort så att allt fler extroverta också verkar drabbas, menar retorikexperten och MåBra-bloggaren Elaine Eksvärd. Det var även under denna period hon själv insåg att hon nog är introvert och inte extrovert som hon tidigare kanske tänkt.

Retorikexperten Elaine Eksvärd tittar in i kameran

Retorikexperten Elaine Eksvärd hör att allt fler extroverta personer efter pandemin känner sig mer som introverta. Foto: TT.

– Min uppfattning är att fler tidigare beskrivit sig som extroverta, att de fick energi av att kommunicera och interagera. Nu känns det som tvärtom! Sen vet man ju inte om vi blivit mer introverta, eller om det bara är en tillfällig uppstartsfas, säger Elaine och fortsätter:

Elaine Eksvärd om sin postcovid-personlighet: ”Inte längre extrovert”

– Det som är positivt med det här är att samvaron förhoppningsvis kan bli bättre för introverta. Förstå hur jobbigt de har haft det alltid!

Fysiska tecken på att du är socialt utmattad

En annan person som kan mycket om ämnet är Jenn Granneman, författare av boken The Secret Lives of Introverts. Hon beskriver symtomen för social baksmälla som fysiska reaktioner på att hjärnan blivit överstimulerad.

Det kan exempelvis börja ringa i öronen, synen kan bli suddig, dina händer kan svettas och det kan kännas som att du håller på att hyperventilera. Negativa tankar om dig själv kan även börja dominera i hjärnan, menar Jenn Granneman.

Retorikexperten ger svar på tal mot
vanliga ”tillbaka på jobbet”-härskartekniker

Så undviker du den sociala baksmällan

Först och främst, när den inträffat – vilket den kommer göra för alla då och då – så är det bara en sak som gäller för att ladda upp batterierna på nytt. Ensamtid. Se också till att lära dig vart dina egna gränser för detta går, så du vet hur du INTE ska göra nästa gång.

Enkla testet som avslöjar om du är introvert – kanske blir du förvånad?

I professionella miljöer menar Elaine på att det är viktigt att prata om vikten av återhämtning, och i den mån det går anpassa verksamheten för att inte överbelasta hjärnan med intryck.

– I jobb och skola kan jag bara slå ett slag för kortare möten eller lektioner och fler pauser för att undvika den sociala baksmällan, det kan också vara smart att mjukstarta med färre i varje grupp, avslutar hon.

Se ocksåElaine Eksvärds svar på tal mot 3 vanliga "tillbaka på jobbet"-härskartekniker.

Utvald läsning