Introvert? Därför drabbas du av social baksmälla

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Få människor är enbart introverta eller extroverta, men många kan identifiera sig som mer av det ena eller det andra. Jenn Granneman, författare av boken The Secret Lives of Introverts och med egen erfarenhet av att vara introvertskriver i en artikel på sajten Introvert, Dear om den sociala baksmällan som kan drabba många introverta.

En social baksmälla drabbar oftast introverta som har begränsad energi till att socialisera. Om ett socialt sammanhang drar ut på tiden eller om semestern blir fylld med saker att göra och människor att träffa kan bägaren rinna över för den introverta som inte får tillräckligt med tid att ladda batterierna.

Läs också: 11 tecken på att du kan vara introvert

Jenn Granneman beskriver en social baksmälla som en fysisk reaktion på att man blivit överstimulerad och trött. Det kan börja ringa i öronen, synen kan bli suddig, dina händer kan svettas och det kan kännas som att du håller på att hyperventilera. Negativa tankar om dig själv kan även börja dominera i hjärnan.

Det enda du vill ha – och det enda som hjälper enligt henne – är just ensamtid. Hur mycket man behöver – 10 minuter, en timme eller en halv dag – varierar från person till person.

Likheter mellan introverta och extroverta

Även om extroverta inte upplever en social baksmälla blir även de trötta av att socialisera. Det visar en studie av forskare vid Helsingfors universitet. I studien kartlades deltagarnas dagar ur flera aspekter och forskarna kunde se att både introverta och extroverta kände sig trötta tre timmar efter ett socialt sammanhang.

Läs också: 8 saker du aldrig ska säga till en introvert 

En annan studie, genomförd vid Durham University, visade på ytterligare en likhet mellan introverta och extroverta personer. Studien undersökte vad personer uppskattade mest när de hade tid att återhämta sig och forskare kunde se att de mest populära sätten att återhämta sig på var aktiviteter man gjorde för sig själv. Såväl introverta som extroverta behöver alltså egentid för att kunna ladda batterierna på bästa sätt.

Därför blir introverta tröttare än extroverta

Trots flera likheter finns det en vetenskaplig anledning till att introverta generellt sett blir tröttare än extroverta och kräver lite mer egentid. Det beror på att introverta reagerar annorlunda på belöningar, som kan vara allt från en befordran på jobbet till en härlig middag eller en kväll ute med vännerna.

Läs också: Tecken på att du är en extrovert introvert

Extroverta personer har ett aktivare belöningssystem i kroppen än introverta, menar Jenn Granneman. Det handlar inte om att extroverta skulle ha mer dopamin i kroppen, utan att de reagerar på det på ett annat sätt än introverta. En extrovert blir entusiastisk och vill söka upp belöningar, som att vara ute och socialisera på en bar med hög musik, medan en introvert kan känna sig överstimulerad det.

Det betyder dock inte att introverta inte bryr sig om att äta gott, gå ut och dansa eller att avancera i karriären, men Jenn Granneman menar att introverta inte söker belöning på samma sätt som extroverta. De vänder sig snarare inåt för att belöna sig själva och söker sig ofta till ett jobb som ger dem något mer än en lön på kontot.

Foto: Shutterstock

 

13 vardagsproblem du känner igen om du är introvert

Läs också: 13 vardagsproblem du känner igen om du är introvert

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: