Elaine Eksvärd om sin postcovid-personlighet: ”Inte längre extrovert”

23 okt, 2021 
Elaine Eksvärd och en folkmassa som festar
Retorikexperten och MåBra-bloggaren Elaine Eksvärd, 40, pratar med oss på redaktionen om att många hon träffar verkar vittna om en slags ”postcovidpersonlighet”. Däribland hon själv – som kommit till insikten att hon nog är introvert.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
”Vi kramas” – svar på tal med Elaine EksvärdBrand logo
”Vi kramas” – svar på tal med Elaine Eksvärd

Pandemin med allt vad det inneburit har givetvis satt sin prägel på de flesta av oss. På vissa så pass mycket att man kan prata om en postcovid-personlighet, menar retorikdrottningen och MåBra-bloggaren Elaine Eksvärd. Själv har hon kommit ut som introvert.

Se ocksåElaine ger svar på tal på "tillbaka på jobbet"-härskartekniker.

Har pandemin fått oss bli sannare mot oss själva?

I ett blogginlägg förklarar Elaine Eksvärd hur hon i sluttampen av pandemins spår kommit till insikten att hon nog inte alls är så extrovert som hon kanske framstår. Snarare tvärtom. Till sina läsare skriver hon:

”Har ni precis som jag blivit lite personlighetsförändrade eller snarare att den ni varit hela tiden fått chans att sippra fram till ytan under pandemin?"

Annons

Elaine Eksvärd: ”Jag hämtar energi i ensamhet”

Hon berättar om sina insikter om sig själv, där hon menar på att hon gjort saker av ren rutin. Exempelvis bjudit över nära och kära till henne, trots att hon kanske egentligen inte känt för det. Nu har hon successivt börjat ”komma ut” till sina vänner som introvert.

”Jag gick på en 40-årsfest men förvarnade att jag kommer med present, skålar och går kort efter. Ingen klagade, hejdade mig eller kallade mig tråkig. Det var så skönt! Kanske är det att vi alla har mognat, men det är så skönt att jag får vara den jag är nu.

Inget major, men jag hämtar verkligen energi i ensamhet och töms på densamma i stora sällskap. Jag tycker stora sällskap på dansgolv fungerar fint, men ”annars-då-samtal” dränerar min hjärna.”

Postcovid – introvertas revansch i samhället?

En positiv konsekvens av pandemin menar Elaine därför kan bli att samhället kan bli bättre anpassat för introverta, eftersom en extrovert personlighet normalt premieras i vårt samhälle.

Annons

Detta eftersom flera, vid återgång till sociala sammanhang, får känna på den här ”sociala baksmällan” som annars mest förekommer hos en introvert personlighetstyp.

– Vi uppfostras ju mycket till att vara en extrovert person. Man ska ta plats, vara social och inte missa något. Det är de vi känner att vi måste – och sen när vi inte fick det längre så tror jag att fler och fler kände: ”Men gud vad skönt”, förklarar Elaine och fortsätter:

Det kan förhoppningsvis bli en bättre balans i samhället, där vi som är introverta kan tillåtas få vara som vi är i större utsträckning.

Annons