Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Retorikexperten om 3 vanliga ”tillbaka på jobbet”-härskartekniker

27 okt, 2021 
Elaine Eksvärd ger svar på tal
Retorikexperten Elaine Eksvärd, 40, ger svar på tal till tre vanliga situationer som kan uppstå i samband med att vi kommer tillbaka till arbetsplatsen. Samt ger tips på hur du kan bemöta dem.
Annons

För många har all kommunikation de senaste två åren skett över telefon, chatt eller via videomöten. Plötsligt ska vi återgå till att träffa varandra i samma miljöer igen – och konstigt vore det väl om det inte uppstod nya känslor och en och annan lite "skavig" social situation.

MåBra-bloggaren Elaine Eksvärd har skrivit en bok om, samt utbildat i härskartekniker under många år. Här är hennes förslag på ”svar på tal” till besvärliga sådana som kan uppstå i samband med att vi ska tillbaka till jobb eller skola fysiskt.

Se ocksåUndvik den "sociala baksmällan" vid återgången till jobb och skola.

3 postcovid-härskartekniker – och hur du bemöter dem

1. Chefen eller kollegan som kramas utan att stämma av

Svar på tal med Elaine EksvärdBrand logo
Svar på tal med Elaine Eksvärd

Situation: Du kommer in till din arbetsplats eller skola och möts av någon på jobbet som du inte sett på länge. Personen slänger sig över dig för att ge dig en kram, och utbrister samtidigt ”Men heej, gud vad kul! Vi kramas väl? Jo, jag är ju vaccinerad!”

Annons

Svar på tal: Om du inte känner för att kramas – stanna upp och markera ett litet avståndstagande med kroppen och säg lugnt och trevligt: ”Nej, men jag kör lite försiktigt. Jättebra att du är vaccinerad – jag med! Men jag vill ändå ta det lugnt.”

– En chef som bara kramar utan att känna in bör först och främst inte vara chef. Men allmänt är det bara att tänka som barnen får lära sig på förskolan, ”stopp min kropp!”. Det är fullt socialt accepterat efter en pandemi och enligt mig bara att göra, förtydligar Elaine Eksvärd.

2. Chefen som använder sin maktposition för att härska

”På jobbet gäller” – svar på tal med Elaine EksvärdBrand logo
”På jobbet gäller” – svar på tal med Elaine Eksvärd

Situation: Vid återgång till jobbet kallar chefen till möte och uttrycker sig i stil med: ”Nu är vi tillbaka på jobbet och jag vill bara berätta att det är det här som gäller igen. Alla ska infinna sig på kontoret klockan 8.00, lämna klockan 16.00, helst 17.00. Det är det som gäller. ”

Annons

Svar på tal: Självklart har chefen rätt att bestämma och det är inget fel i att meddela vad som gäller. Men efter att arbetet under en ganska lång tid kantats av speciella omständigheter, kan det kännas på sin plats att man åtminstone pratar om hur detta påverkat de anställda. Man kan då säga något i stil med: ”Det är jättebra att veta vad som gäller, men kan vi prata lite om hur det var innan och kanske dem vi har blivit efter, där vi kanske kan mötas. Vad tror du om att ta en runda?”

– Att komma tillbaka till jobbet nu är lite som att träffa alla skolkamrater igen på en klassträff. Den sociala kostymen är inte säkert att den sitter på samma sätt som då. Chefen behöver ha detta i åtanke att hen har nya medarbetare som kommer tillbaka, det är viktigt att uppmärksamma. Så klart att alla måste jobba, men frågan är hur? Är sättet som vi jobbade innan fortfarande det mest effektiva?

3. Chefen som poängterar sin auktoritet

”Jobba på distans?” – svar på tal med Elaine EksvärdBrand logo
”Jobba på distans?” – svar på tal med Elaine Eksvärd

Situation: Du frågan din chef om du kan jobba på distans (som du kunnat göra under hela pandemin!) två gånger i veckan varpå hen svarar något i stil med: ”Ok… Behöver jag påminna dig om att jag är chef och du är min anställda? Du kräver ganska mycket det vet du va?

Svar på tal: ”Nej det är absolut inget krav, det är bara en tanke och en fråga egentligen. Sen vet ju jag att du är min chef, men jag bara undrar då, känner du att jag inte respekterar dig? Varför poängterar du det?”

– Vissa auktoritära chefer kan känna sig hotade när man ber om någonting. Men genom att belysa att ”ja jag är absolut medveten om att du är min chef” och att man bara hade en fråga/önskemål – inte ett krav, så kan man lugna situationen öka sina chanser att få igenom sin förfrågan.

Annons