Svårt att släppa jobbet? Så stressar du ner inför natten

Splitbild: Mediterar på jobbet och kvinna mediterar hemma

För vissa har det blivit allt vanligare att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut. Det kan vara att man sitter med jobbdatorn en fredagskväll framför tv:n, eller att man "bara" ska svara på det där mejlet på lördagsmorgonen.

Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns
1:04

Efter reklamen: Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

(1:04)

Slå på ljud

I Aller Medias nya podcastserie Fokus – en meditationspodd tar wellnessprofilerna och yogainstruktörerna Sofie Bellis och Weini Smon med lyssnaren igenom tre meditationer – för att hela arbetsdagen ska bli harmonisk, fokuserad och fylld med positiva känslor.

7 minuters paus – tre gånger om dagen

Tanken är att du ska stanna upp och samla tankarna innan, under och efter jobb.

Morgonmeditationen passar enligt poddarna när du vaknat, pendlar till jobbet eller är i början av din arbetsdag – för att hjälpa dig att hitta fokus, visualisera dagen, släppa negativa tankar och komma fram till vilka roller du kommer behöva ta och vilka mål du vill uppnå idag.

Mitt-på-dagen-meditationen är en meditation att göra kanske på en lunchrast, eller när du känner att du behöver hitta nytt fokus och energi för resten av dagen.

Avsluta med kvällsmeditationen, för att släppa jobb och tydligt markera för kroppen att du är ledig.

Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning

Lämna arbetsrollen på jobbet

Lika viktigt som en bra start på dagen, är det alltså att avrunda den på bästa sätt.

Efter en lång arbetsdag är det välbehövligt att varva ned, sänka axlarna – och släppa allt vad jobb heter. Det kanske är lättare sagt än gjort, med det är då kvällsmeditationen kommer in i bilden.

– Det är den sista meditationen som passar bra att göra i slutet av din arbetsdag för att grunda dig, och skapa ett lugn inför kvällen och natten, säger Sofie Bellis i podcasten.

Medveten andning: Så andas du på ett sätt som lugnar kroppen

Varva ner inför natten – för en god sömn

Meditiationsstunden på kvällen är ett tillfälle att reflektera tillbaka på dagen, göra en inre orientering och känna efter hur du mår i både kropp och själ. Det hjälper dig att kliva ur jobbrollen och in i din privata.

Här har du chansen att släppa dagen som passerat för att möta kvällen och natten – och inte minst för att kunna somna med ett lätt huvud på kudden.

Alla tre meditationsdelar för morgonen, mitt på dagen och kvällen, hittar du här!

Ilsken? Detta händer i kroppen – och så hanterar du känslan

Utvald läsning