SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Svårt att släppa jobbet? Så stressar du ner inför natten

21 feb, 2023 
Splitbild: Mediterar på jobbet och kvinna mediterar hemma
Mycket på jobbet? Tar du med dig arbetet hem?
I podcasten Fokus – en meditationspodd guidar wellnessprofilerna Sofie Bellis och Weini Smon dig igenom arbetsdagen för att boosta ditt välmående – och framförallt för att du ska släppa jobbet när du är ledig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För vissa har det blivit allt vanligare att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut. Det kan vara att man sitter med jobbdatorn en fredagskväll framför tv:n, eller att man "bara" ska svara på det där mejlet på lördagsmorgonen.

Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömnsBrand logo
Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

I Aller Medias nya podcastserie Fokus – en meditationspodd tar wellnessprofilerna och yogainstruktörerna Sofie Bellis och Weini Smon med lyssnaren igenom tre meditationer – för att hela arbetsdagen ska bli harmonisk, fokuserad och fylld med positiva känslor.

7 minuters paus – tre gånger om dagen

Tanken är att du ska stanna upp och samla tankarna innan, under och efter jobb.

Morgonmeditationen passar enligt poddarna när du vaknat, pendlar till jobbet eller är i början av din arbetsdag – för att hjälpa dig att hitta fokus, visualisera dagen, släppa negativa tankar och komma fram till vilka roller du kommer behöva ta och vilka mål du vill uppnå idag.

Annons

Mitt-på-dagen-meditationen är en meditation att göra kanske på en lunchrast, eller när du känner att du behöver hitta nytt fokus och energi för resten av dagen.

Avsluta med kvällsmeditationen, för att släppa jobb och tydligt markera för kroppen att du är ledig.

Lämna arbetsrollen på jobbet

Lika viktigt som en bra start på dagen, är det alltså att avrunda den på bästa sätt.

Efter en lång arbetsdag är det välbehövligt att varva ned, sänka axlarna – och släppa allt vad jobb heter. Det kanske är lättare sagt än gjort, med det är då kvällsmeditationen kommer in i bilden.

– Det är den sista meditationen som passar bra att göra i slutet av din arbetsdag för att grunda dig, och skapa ett lugn inför kvällen och natten, säger Sofie Bellis i podcasten.

Varva ner inför natten – för en god sömn

Meditiationsstunden på kvällen är ett tillfälle att reflektera tillbaka på dagen, göra en inre orientering och känna efter hur du mår i både kropp och själ. Det hjälper dig att kliva ur jobbrollen och in i din privata.

Här har du chansen att släppa dagen som passerat för att möta kvällen och natten – och inte minst för att kunna somna med ett lätt huvud på kudden.

Alla tre meditationsdelar för morgonen, mitt på dagen och kvällen, hittar du här!

Annons