HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning

30 dec, 2022 
En kvinna som spanar
Vad får vi se mer av inom hälsa året som kommer? Och vad är de stora trenderna inom kost och träning? Vi har spanat – det här kom vi fram till!
Annons

Nytt år och nya möjligheter! Är du nyfiken på vad vi får se mer av inom kost och träning under 2023? MåBra har framtidsspanat - och det här kom vi fram till!

Se också: Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca

Följ med MåBra på träningsresa till MallorcaBrand logo
Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca

1. Vi ser till oss själva

Tidigare har vi ofta hakat på hälsotrender utifrån vad som legat i tiden. Någon kosthållning som rekommenderats, en träningsform som vuxit snabbt (som padel-boomen för ett par år sedan). Men med ny forskning som går ner på individnivå, och ökad medvetenhet om att vi faktiskt mår bra av och drivs av olika saker, går vi nu mer och mer mot att lyssna till oss själva som individer. Till vår hjälp har vi massor med analysverktyg, tester och tekniska prylar som ska hjälpa oss ta reda på mer om oss själva. Som smarta klockor, aktivitets-ringar, självtester att göra hemma, med mera!

Annons

2. Vi äter oss starka

Efter en pandemi, där vi verkligen fick upp ögonen för hur viktigt det är att prioritera vår hälsa, fokuserar vi på att äta för att hålla oss starka och friska. Det vill säga näringsrik, ren, bra mat som hjälper kroppen att bygga ett bra immunförsvar och ger oss förutsättningar att hålla oss i form både fysiskt och mentalt. Något som forskningen också kommer med nya studier kring.

Vi går allt mer ifrån traditionella dieter och kost kopplat till viktfokus för att fokusera på att verkligen må bra och hålla oss hälsosamma. Även här handlar det om att som individ komma på vad det betyder för var och en, och att lyssna på våra kropp- ars signaler. Mindful eating och intuitivt ätande blir större – vi vill vara medvetna om vad, när och hur vi äter, i högre grad än tidigare.

3. Vi är klimatsmarta

På en sjuk planet är det svårt att hålla sig frisk. Klimatfrågan gör sig därför allt mer påmind och det visar sig också när det gäller hälsa och kost. När det gäller hälsa kan vi behöva vara extra noga att skydda oss mot fästingar till exempel, då fästingburna sjukdomar ökar.

Annons

När det kommer till kost behöver vi så småningom hitta nya proteinkällor och allt fler blir nyfikna på andra alternativ än kött. Vi fortsätter äta mer plantbaserat och mer ekologiskt. Ett annat sätt att bidra till att minska påverkan är att dra ner på matsvinnet och ta vara på maten vi köper och lagar till. Det här kommer vi nu bli ännu bättre på, och det är även bra för plånboken. På det stora hela vill fler nu bidra mer till en hälsosam planet.

4. Vi äter funktionellt

På våra tallrikar kommer vi se allt mer av det som kallas för funktionell mat. Det vill säga mat som erbjuder något extra, utöver det näringsinnehåll det redan har. Det kan handla om probiotika, vitaminer eller andra ämnen som är bra för våra kroppar. Ibland finns det naturligt i maten, ibland är det tillsatt. Håll utkik, snart poppar de här produkterna upp allt mer i en matbutik nära dig.

5. Vi boostar mental hälsa

Även om vi vill må bra generellt så ligger lite extra fokus på vår mentala hälsa. Det här visar sig bland annat i att många väljer att lägga bort mobiler och annan teknik oftare. Vi blir mer medvetna om hur stress påverkar oss och hur vi egentligen vill tillbringa vår tid.

Annons

Yoga och meditation fortsätter bli mer populärt för att ta hand om psykiska hälsan. Många ägnar sig också åt att träna andra träningsformer – med fokus på att må bra mentalt helt enkelt. Vi ser också att allt fler väljer att skapa utrymmen hemma där hälsan är i fokus. Allt fler blir intresserade av kristaller, massage-hjälpmedel, kreativa utrymmen eller helt enkelt mysiga ställen att verkligen koppla av på.

Två personer som yogar
Yoga och meditation fortsätter bli mer populärt.

6. Vi lyfter sexuell hälsa

Vi pratar mycket mer om sex och sexuell hälsa, och nu utifrån ett hälsoperspektiv. Det handlar om att ta hand om oss själva för att må bra även på detta plan. Vi uppmanas att ta för oss mer av den här typen av njutning, och många nappar på det och utforskar kroppen även på det här sättet. Man har sett ett ökat intresse för allt ifrån sexleksaker till kurser i tantrasex.

Annons

7. Vi minitränar mer

Även i träningen kommer det individuella in – med hjälp av teknik och tester kan man nu skräddarsy träning efter mål på nya sätt. Många började träna hemma under pandemin och har fortsatt med det då de upptäckt smidigheten i det. En del har satsat på hemmagym och trivs där, andra tränar med hjälp av appar och online-lösningar. Miniträning växer sig nu också större, man tränar kortare stunder när det passar i schemat helt enkelt. Men i kontrast till det här så återupptäcker också många gruppträningen på gym – många har längtat efter att dela sin träningsglädje med andra och hittar tillbaka till den miljön igen.

Foto: TT

Annons