SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Sitter du för mycket? 8 faror med att röra sig för lite

29 okt, 2021 
kvinna sitter för mycket
I Sverige har vi blivit allt mer stillasittande, men att sitta still för mycket och länge kan ge allvarliga konsekvenser för hälsan. Även om man tränar hårt ett par gånger i veckan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Häng med MåBra i #novemberpulsBrand logo
Häng med MåBra i #novemberpuls

Hur många timmar av din vakna tid tillbringar du sittandes varje dag? Många av oss sitter för mycket och för långa stunder åt gången, och lever större delen av livet stillasittande. Studier pekar också på att det blir mer och mer.

– Man kan se att vi i dag ägnar oss åt mer stillasittande aktiviteter än vi gjort tidigare. Vi sitter mer i arbetet, vi åker mer bil och ägnar oss åt stillasittande aktiviteter på fritiden, säger Elin Ekblom Bak som är docent på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Vi sitter mer och tränar mindre

Elin forskar bland annat kring betydelse av fysisk aktivitet och stillasittande. Hon berättar också att i en studie som gjordes under coronapandemin svarade en fjärdedel av 6 000 tillfrågade att de förändrat sina vanor i samband med pandemin, så att de satt mer och tränade mindre.

Annons

– Det är kombinationen att vi sitter mycket och rör oss för lite med lite högre intensitet som har negativ påverkan på hälsan.Tidigare studier visar att vi bör komma upp i puls där man känner sig andfådd ca 30–45 minuter om dagen för att motverka de negativa effekterna av mycket stillasittande. Det är dock få som gör det idag.

En av konsekvenserna kan bli sämre reglering av blodsockret, vilket i sin tur kan leda till sjukdomar. Det kan också påverka vår kognitiva förmåga och hur bra och effektivt vi kan processa information.

Negativa effekterna kommer snabbt

– Man har också testat vad som händer om man hos aktiva unga personer under några veckor ökade stillasittandet och minimerade den fysiska aktiviteten. De negativa effekterna kom ganska snabbt, med bland annat mer bukfetma och att de upplevde sig må sämre.

Det finns alltså väldigt många anledningar att röra på sig, vi har egentligen också många möjligheter. Ändå gör vi det inte i rätt utsträckning.

Annons

–Vi tänker förmodligen inte på att vi sitter så mycket. Vi styrs av vår vardag, eller så är vi för trötta när vi kommer hem och hamnar i soffan. Men man behöver inte göra någon maratonsatsning för att få effekt. Man måste hitta tillfällen i sin vardag. Det kan till exempel vara att få till en kortare promenad någon gång på förmiddagen och eftermiddagen.

kvinna är stillasittande i soffan, något som kan få hälsokonsekvenser

Det räcker inte att träna ett par gånger

– Alla har olika förutsättningar, det gäller att klura lite själv för att se hur man kan få in mer rörelse i sitt liv. Men det kan vara bra att börja med små förändringar.

Om man nu tänker att det här inte är ett problem för att man går och tränar ett par gånger i veckan så kanske man ändå vill tänka ett varv till. För även om all rörelse är bra så är det mönstret att sitta still för länge åt gången som vi kan behöva ändra på.Även om man såklart ska fortsätta med sina pass.

Annons

– Man ser att de som tränar regel- bundet, och då håller intensiv nivå, inte får lika mycket påverkan av att sitta still. Det bästa vore att vi fick upp pulsen ordentligt 3-4 ggr i veckan. För att träna konditionen och stärka hjärtat.

Men Elin trycker på att det viktigaste är att man faktiskt rör sig, tar de tillfällen man kan. Tar aktiva rörelsepauser och fokuserar på det som är görbart.

Allvarliga faror med att sitta still

Sitter vi still för mycket och för länge kan det få flera negativa konsekvenser för vår hälsa. Det kan bland annat leda till att vi får ökad risk för:

Källa: Långvarigt stillasittande Foto: TT

Annons