SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Michael Mosley: 4 enkla övningar som visar din livslängd

01 jun, 2020 
Vill du veta om du får vara frisk och leva länge? Testa att göra Michael Mosleys smarta övningar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Det finns fyra enkla övningar som kan förutspå om du kommer att leva länge eller inte, enligt doktor Michael Mosley som själv testat att göra dem.

Michael Mosleys övningar visar risk att dö i förtid

Det handlar om att testa din balans, din handstyrka, hur snabbt du kan resa och sätta dig från en stol och vanliga armhävningar.

– Det låter märkligt, men hur länge du kan stå på ett ben är en kraftfull indikator på hur länge du kommer och leva och hur frisk du kommer att vara, skriver doktor Michael Mosley i The Daily Mail.

Allt började med en studie som genomfördes på 2 760 kvinnor och män i 50-årsåldern för drygt 20 år sedan. Forskarna lät deltagarna i studien balansera på ett ben med slutna ögon, resa sig och sätta sig från en stol under en minut och mätte greppstyrkan i deras händer.

När 13 år gått följde forskarna upp studien och såg att testerna kunde förutspå risken för att drabbas av cancer eller hjärt- kärlsjukdom. Risken att dö i förtid var hela tre gånger större för dem som bara klarat av att balansera i 2 sekunder jämfört med de som stått kvar i 10 sekunder eller mer.

Annons

Så här kan du själv testa om dina förutsättningar för att leva länge är goda:

1. Testa att stå på ett ben

Ta hjälp av en partner eller vän för att mäta tiden, se till att den personen står redo med ett tidtagarur så fort du börjar. Det här handlar nämligen inte om att stå på ett ben till man sätter ner foten i marken. Nej, tiden ska bara mätas till man börjar förlora balansen.

Alltså: Ställ dig med händerna i midjan, slut ögonen, lyft ena benet från marken och börja ta tiden. Så fort du börjar förlora balansen ska den som tar tiden trycka på stopp. Gör om övningen tre gången och räkna ut genomsnittstiden du får.

Så här länge ska du klara att balansera:

  • 40-årsåldern: 13 sekunder
  • 50-årsåldern: 8 sekunder eller mer
  • 60-årsåldern och över: 4 sekunder

2. Res och sätt dig ner under en minut

Det här superenkla testet går ut på att resa sig och sätta sig på en stol, om och om igen under en minut.

Studien visade att de som klarade av att göra det mer än 36 gånger hade dubbelt så stor chans att vara vid liv 13 år senare, jämfört med de som bara klarade av att resa och sätta sig 23 gånger under minuten.

Annons

3. Testa din handstyrka

Det enda korrekta sättet att mäta sin handstyrka är med hjälp av en hand-dynamometer, skriver doktor Moseley. Den mäter styrkan i ditt grepp i kilon. Michael Mosley själv har en greppstyrka på 55 kilo, vilket är bra före en 60-plussare.

Så här ser normalresultatet ut:

  • Män i 60-årsåldern: Bra resultat: 31-48 kilo. Dåligt resultat: under 29 kilo.
  • Kvinnor i 60-årsåldern: Bra resultat: över 28 kilo. Dåligt resultat: under 16 kilo.

En ganska ny studie vid universitetet i Manchester visade att personer med god greppstyrka också fick goda resultat när deras mentala styrka testades. Det handlade om sådant som reaktionstid, förmågan att lösa logiska problem och olika minnestester.

4. Gör armhävningar

Med hjälp av armhävningar kan man inte bara mäta styrka i överkroppen, utan även hjärthälsa.

När brandmän i 40-årsåldern fick testa hur många armhävningar de klarade av att göra under en minut, i en studie vid Harvard School of Public Health, visade det sig att de som klarade 40, eller fler, armhävningar var friskare än de som låg under den siffran. Dessa löpte 96 procent lägre risk att drabbas av en hjärtinfarkt än de som klarat färre än 10 armhävningar.

Inga kvinnor deltog i studien, men Michael Mosley räknar med att en kvinna ska klara av att göra ungefär hälften så många armhävningar som en man i samma ålder.

Så här ser normalresultatet ut:

  • En man i 50-årsåldern: 20 armhävningar eller fler.
  • En kvinna i 50-årsåldern: 10 armhävningar eller fler.

Källa: thedailymail.com   Foto: TT

Läs mer:

Michael Mosley: Glöm BMI – mitt snörtrick visar om du har farlig övervikt

Michael Mosley: Här är maten som förbättrar din mentala hälsa

Michael Mosley: Vanan som är bättre än 10 000 steg om dagen

Annons